Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DEN NYE TIDSALDERS FORÆLDRE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Den-Nye-Tidsalders-forældre-Susan-Shore

DEN NYE TIDSALDERS FORÆLDRE (4 af 16)


Menneskehedens historie er en beretning om relationerne mellem børn og forældre. Den beskriver den lange vej fra barnemord til kærlig ansvarlighed.

DEN NYE TIDSALDERS FORÆLDRE (4 af 16)

Fødslens historiske stadier

02

  

Den-Nye-Tidsalders-forældre-05-Susan-Shore

 

Andet stadie: Undsigelse

 

Andet stadie – eller ”model” som De Mause foretrækker at kalde det – var markant på grund af undsigelse af barnet. Den nyfødte, som efterlades på et dørtrin, er et nutidig modstykke. I 1780 i Paris havnede 2.000-3.000 nyfødte på børnehjem, mens 17.000 ud af 21.000, der blev født dette år, blev sendt på landet til ammer – ”en form for institutionel undsigelse, som var den mest fremherskende i fortiden.”[1] I Europa var dødstallet blandt disse børn høj – kun de heldige overlevede og kunne sendes tilbage til hjemmet.

Denne statistik chokerer bare to århundreder senere. Og alligevel kan både Aries og Lloyd De Mause (ophavsmænd til den første psyko-historiske undersøgelse af barndommen) notere en stabil vækst i bevidstheden om ansvarlighed hos både det enkelte menneske og samfundet, som var parat til at yde de nødvendige ofre – for det viser den konstante fremgang gennem stadierne fra barnemord til hjælpsomhed.

Før eskimoerne blev mere civiliserede, lagde de deres førstefødte ud i sneen for at lade dem dø, hvis de var piger. Det var en nødvendighed for gruppens overlevelse at have drenge til at hjælpe med at jage føden og ikke endnu en mund at mætte. En datter kunne få lov til at leve, hvis der først var født en søn. Motivet er forståeligt. Det er et element i den tidlige udvikling af gruppeansvar. Det er sandsynligvis – ifølge det Djwhal Khul fortæller – noget helt andet end intentionerne i tidligere perioder, hvor den primære årsag til, at forældre skilte sig af med børnene i perioder, hvor ressourcerne var begrænsede, og fordi de nyfødte var en byrde. Et barn var det stik modsatte af det, man havde brug for på det aktuelle tidspunkt. Drab af legitime børn endog hos velhavende forældre var så almindeligt i det klassiske Grækenland, at Polybius klagede over, at det kunne medføre en affolkning af Grækenland:

 

”… hele Grækenland er blevet genstand for en lav fødselsrate … for mennesket er sunket ned til et så prætentiøst stadie af griskhed og dovenskab, at det ikke ønsker at gifte sig, eller hvis det gør det, ikke opfostrer de børn, der fødes hos det, eller i bedste fald som regel højst et barn eller to …”[2]

 

I tiden derefter ønskede man at få børn, men med forkerte motiver. Ofte var det for at sikre slægtens beståen, for at arbejde, for at skabe endnu et par hænder i kampen for overlevelse eller for at passe forældrene på deres gamle dage.

 

Den-Nye-Tidsalders-forældre-06-Susan-Shore

 

Undsigelsesstadiet nåede sit højdepunkt i de førkristne tider. Først da man fik den opfattelse, at et barn har en sjæl, måtte man ikke dræbe dem eller sætte dem ud for at dø. Fra den sene Middelalder blev nyfødte i stedet sat i pleje hos ammer ude på landet, indtil de blev 2-5 år gamle. Både i Europa og USA blev ældre børn (omkring 7 år) sendt væk til andre familier for at fungere som tjenere eller arbejdere. Denne praksis fortsatte indtil for rundt regnet 150 år siden.

 

 

_________________________________

[1] Lloyd De Mause: The History of Childhood: The Evolution of Parent-Child Relationships as a Factor in History, p. 6.

[2] Lloyd De Mause: The History of Childhood: The Evolution of Parent-Child Relationships as a Factor in History, p. 26.

_________________________________

Artikel-Den-Nye-Tidsalders-forældre-Susan-Shore
Download-fil: DEN NYE TIDSALDERS FORÆLDRE - Susan Shore


Artikel-Den-Nye-Tidsalders-forældre-Susan-Shore
Læsefil med vendbare sider: DEN NYE TIDSALDERS FORÆLDRE