Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

HVORFOR STYRE TANKESINDET?
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Hvorfor-styre-tankesindet

HVORFOR STYRE TANKESINDET? (4 af 9)


Det er ikke let at overbevise tankesindet om, at det er godt, hvis det begrænser sig selv. Men hvorfor skal tankesindet overhovedet kontrolleres?

HVORFOR STYRE TANKESINDET? (4 af 9)

Hvad er forskellen på

tankesind og intellekt?

 

Sind eller tankesind er det, der bruges til at tænke med på en ubestemt måde. Intellektet er det, der bruges til at tænke med på en bestemt måde. Sjælen er det, der giver oplevelsen af individualitet. Der er andre funktioner i psyken som f.eks. hukommelse, som ofte er forbundet med det ubevidste plan.

Hvorfor-styre-tankesindet-04Det er umuligt for nogen at være opmærksom på, at noget befinder sig uden for, medmindre det er baseret på en isoleret tænkning eller det individualiserende princip, der er kendt i Vedanta-psykologien som antahkarana[1] og i Patanjalis yoga-psykologi som chitta. Antahkarana er et sanskrit-udtryk. Det er en slags ” indre organ”, som man kan bruge til at erkende eller opfatte tingene, som de er. Det er principielt det samme som chitta i yoga-psykologien. Det er ikke hensigten at gå dybere ind i ordenes betydning eller beskrive de særlige faktorer, karakteristika eller forskelle, der er forbundet med begreberne i de forskellige tankeskoler, men det er vigtigt at huske, at en indre psykisk funktion, der fungerer som et individualiserende princip, er nødvendigt for at påstå, at verden befinder sig udenfor eller at noget er udenfor.

 

 

_________________________________

[1] Antahkarana betyder ”broen” eller ”regnbuebroen”, som er en betegnelse for forbindelsesleddet mellem den højere og den lavere tænkeevne (Manas) – dvs. mellem sjælen og personligheden. Antahkaranaen opbygges af bevidsthed og giver respons på højere sjælelige og åndelige energier.

_________________________________

Artikel-Hvorfor-styre-tankesindet
Download-fil: HVORFOR STYRE TANKESINDET?


Artikel-Hvorfor-styre-tankesindet
Læsefil med vendbare sider: HVORFOR STYRE TANKESINDET?