VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Pali
Betydning
Pali betyder ”tekst”. Pali er et gammelt indoarisk sprog, der er beslægtet med klassisk sanskrit. Pali var det gamle sprog i Magadha (et gammelt rige i Indien). De tidligste buddhistiske tekster er skrevet på Pali. De er samlet i den såkaldte Pali-kanon eller Tripitaka, og Pali er det liturgiske sprog i Theravada-buddhismen (den sydlige buddhisme). Tripitaka betyder ”3-kurven”, for skrifterne var nedskrevet på palmeblade, som blev opbevaret i en kurv. De blev senere den såkaldte Pali-kanon. Kanonen består af 29 forskellige værker, der er opdelt efter forskellige emner: Buddhas lære, klosterreglerne og systematiserede læresætninger. Buddha, der levede i det nordlige Indien, talte mindst ét prakrit-sprog og måske flere. Buddhas mundtlige lære kom til Sri Lanka i det 4. årh. f.Kr. og blev nedskrevet nogle århundreder senere. Den første version af Tripitaka, den hellige skrift i Theravada-buddhismen, blev nedskrevet på et standardiseret prakrit, som man kaldte ”tekstsprog” (Pali-Bhasa). Det blev senere forkortet til Pali, som betyder ”tekst”. Fra Sri Lanka og Indien bredte sproget sig til det område, som nu udgøres af Myanmar, Thailand, Laos og Cambodja. Udover Tripitaka er mange andre religiøse værker skrevet på Pali. I nutiden lærer mange stadig Pali, og sproget reciteres i Theravada-buddhistiske templer. |