
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Philae
Betydning
(Egyptologi). Philae er det græske navn for øen med Isis-templet, der ligger i Nilen ved nutidens Aswan. De gamle egypteres navn for øen var Pilak, hvorfra det græske og latinske ”Philae”, det koptiske ”Pilakh” (”hjørne”) og det arabiske ”Bilak” stammer. Herodot, som besøgte Elephantine 450 f.Kr., nævner ikke Pilak. De ældste bevarede tempelbygninger i Isis-templet på øen stammer fra Nectanebo (ca. 370 f.Kr.), men der har uden tvivl været bygget templer tidligere på øen. Hovedgudinden var Isis, men Osiris, Nephthys, Hathor og kataraktguden Khnum og kataraktgudinden Satet – gudinde for 1. katarakt og Khnums medhustru – indgik også i ceremonierne. De imponerende bygninger blev rejst af ptolemæerne i de sidste to århundrede f.Kr. og af de romanske kejsere i de første tre århundreder e.Kr. Mange inskriptioner viser, at pilgrimme strømmede til Pilak i den græske og romanske tid for at deltage i ceremonierne for gudinden Isis. Hun blev også tilbedt af nubierne, som ved særlige lejligheder fortsatte ceremonierne for Isis. Længe efter indførelsen af kristendommen forblev nubierne trofaste overfor Isis-kulten, og det var først under Justinian (527-565 e.Kr.), at templerne blev lukket, og nogle af kamrene overgik til brug i den kristne tilbedelse. Fra det tidspunkt og indtil Islam blev indført, blomstrede den koptiske by. Isis-templet på øen blev flyttet fra naboøen for at redde det fra oversvømmelse, da den store Aswan-dæmning blev bygget. Isis-templet blev reelt flyttet fra Pilak til Agilka, men man valgte samtidig at lade øerne bytte navn. Agilka hedder derfor Pilak og omvendt. Templets oprindelige placering på øen Pilak er ikke tilfældig. De gamle egyptere kaldte Pilak for ”Nilens port” i en inskription, som fortæller, at ”Solens store himmelhvælv i overensstemmelse med tiden” – og relieffet viser en port, hvor Solen står præcis i midten. |