VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Gnosis
Betydning
(Græsk). Gnosis betyder ”kundskab”, ”viden”, ”erkendelse” og ”forståelse” − jf. sanskritordet jnana, der betyder ”viden”. Der refereres til gnosticismens fokusering på erhvervelsen af en esoterisk erkendelse eller indsigt som det centrale mål i livet. Gnosis stammer fra både før og under de første århundreder af såkaldt kristendom, som en betegnelse for formålet med skolens lærdom. Skolens undervisning var primært esoterisk. Den åndelige viden svarer til hinduernes gupta vidya, der kun kunne erhverves gennem indvielse i de åndelige mysterier. Gnosis blev eksempelvis brugt af Platon og neoplatonikerne som betegnelse for den guddommelige viden (gupta-vidya), der opnås via indvielse − og for de studerende betød det, at de aktivt arbejdede for at trænge ind bag tankesindets slør for at erkende sandheden og virkeligheden. I nutiden bruges ordet mest som betegnelse for den hemmelige visdom eller den åndelige lære, der er kernen i alle religioner. Essensen i gnosis er menneskets ånd, der symboliseres af en guddomsgnist, der midlertidigt er fængslet i det fysiske legeme. Via gnosis eller kundskab og erkendelse kan mennesket frigøre sig fra fangenskabet i stof og form. Den kristne kirke bekæmpede og forfulgte gnostikerne, men læren overlevede i skjulte samfund og hemmelige broderskaber. (Se også Gnosticisme, Gupta Vidya og Jnana). |