VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Yin og yang
Betydning
(Kinesisk). Yin og Yang symboliserer den altomfattende kraft ”Tao”, hvor Yang, det maskuline og lyse princip, forenes med Yin, det feminine og mørke princip. Symbolet illustrerer, at lys og mørke er hinandens forudsætninger, og at de udgør en uadskillelig helhed. Yin og Yang repræsenterer derfor de duale aktive og passive principper, som konstant kompletterer hinanden og forenes i en helhed. Yang er den hvide side med den sorte prik. Yin er den sorte side med den hvide prik. Forholdet mellem Yin og Yang er ofte beskrevet som sollys, der stråler over et bjerg og en dal. Yin, som bogstaveligt betyder ”skyggefuldt sted” eller ”den nordlige bakkeskråning”, er det mørke område, der ligger i bjergmassivets skygge, mens Yang, der bogstaveligt betyder ”solrigt sted” eller ”den sydlige bakkeskråning”, er den del, er der oplyst af Solen. Men Solen bevæger sig over himlen, og gradvis bytter Yin og Yang plads med hinanden. Det, der er afsløret, bliver tilsløret, og det, der er tilsløret, bliver afsløret. Yin er karakteriseret som langsom, blød, eftergivende, diffus, kold, våd og passiv, og principperne er forbundet med vandet, Jorden, Månen, femininitet og nattens mørke. Yang er hurtig, hård, solid, fokuseret, varm, tør og aggressiv, og principperne er forbundet med ilden, Himlen, Solen, maskulinitet og dagens lys. I kinesisk filosofi bruges begrebet Pinyin, der ofte kaldes Yin-Yang, til at beskrive, hvordan tilsyneladende modsatrettede kræfter er indbyrdes forbundne og indbyrdes afhængige, og hvordan de er hinandens forudsætning. Mange naturlige dualiteter (f.eks. det maskuline og det feminine, lys og mørke, høj og lav, varme og kulde, vand og ild, liv og død osv.), er tænkt som fysiske manifestationer af Yin-Yang konceptet. Konceptet er oprindelsen til mange grene i den klassiske kinesiske videnskab og filosofi. Det er et primært grundlag for traditionel kinesisk medicin, og et centralt princip i de forskellige former for kinesisk kampsport og motion. Yin og Yang er i virkeligheden ikke modsatrettede men komplementære kræfter, som spiller sammen og skaber en større helhed. I virkeligheden er det et dynamisk system. Alt i tilværelsen består af både Yin og Yang aspekter (f.eks. kan skygge ikke eksistere uden lys). Hvert af de to aspekter kan manifestere sig stærkere i et bestemt objekt, afhængigt af kriteriet for iagttagelsen. I taoistisk metafysik skelnes der ikke mellem godt og dårligt eller andre dualistiske og moralske vurderinger, for Yin-Yang udgør et udeleligt hele. I den etiske konfucianisme – og tydeligst i Dong Zhongshu filosofien (ca. 2. årh. f.Kr.) – er den moralske dimension imidlertid knyttet til Yin-Yang idéen. Begrebet Yin og Yang er ofte symboliseret af forskellige former for Taijitu-symboler, som er de bedst kendte i Vesten. (Se også Tao). |