
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Abhimanim
Betydning
(Sanskrit). Abhimanim eller Abhimani stammer fra ”abhi”, der betyder ”mod” og roden ”at tænke” eller ”reflektere”. Abhimanim er navnet på Agni (ild) − den ”ældste søn af Brahma”. Med andre ord det første element eller den første kraft (den skabende krafts begær), der skabes i Universet under udvikling. Sammen med sin kone Swaha fik Abhimanim tre sønner (tre former for ild) Pavaka, Pavamana og Suchi, og de fik femogfyrre sønner, som sammen med den oprindelige søn af Brahma og hans tre efterkommere, udgør den esoteriske læres 49 flammer. Som Brahmas ældste søn repræsenterer Abhimanin den kosmiske Logos, den første kraft, der produceres i Universet, da det blev skabt med det kosmiske, kreative begærs ild – dvs. begæret efter manifestation. Brahmas tre sønner symboliserer iflg. Vayu-Purana tre forskellige aspekter af Agni (ild). Pavaka er den elektriske ild. Pavamana er ild ved friktion. Og Suchi er solild. Hvis de tre former for ild overføres fra kosmisk til menneskeligt niveau, repræsenterer de tre former for ild henholdsvis ånd, sjæl og legeme – dvs. de tre primære aspekter med deres fire sekundære aspekter. Legenden siger, at vismanden Vasishtha har fortryllet dem, så de er nødt til at blive født igen og igen. Hver ildtype har en særskilt funktion og betydning i de fysiske og de åndelige verdener. De har i øvrigt i deres grundlæggende natur et tilsvarende forhold til en af menneskets psykiske evner, ud over de velkendte kemiske og fysiske kræfter, når de kommer i kontakt med fysisk differentieret stof. (Se også Begær, Abhimana, Kama og Samkhya). |