VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Abhyasa
Betydning
(Sanskrit). Abhyasa i hinduismen er en åndelig praksis, der udføres rytmisk og disciplineret over en lang periode. Abhyasa er blevet anbefalet af den store vismand Patanjali i Yoga Sutras og af Krishna i Bhagavad-Gita som et vigtigt middel til at kontrollere tankesindet sammen med Vairagya. I en Sutra står der: ”Både Abhyasa (åndelig praksis) og Vairagya (ikke-binding) er nødvendig for at skabe ro i bevidstheden.” Og i Patanjalis Yoga Sutras siger han: ”Åndelig praksis er den rytmiske indsats, der får tankesindet til at falde til ro”. Abhyasa er derfor evnen til at praktisere en vedholdende indsats for at opnå og fastholde en tilstand af stabil ro, og for at integrere tilstanden, skal Abhyasa udføres disciplineret og i lang tid. Fra den stabile ro fortsættes en praksis, hvor man går stadigt dybere i bestræbelsen på at få en direkte oplevelse af den evige kerne i menneskets natur. Det er vigtigt at udvikle Vairagya eller ikke-binding samtidig, for man skal lære at give slip på de mange bindinger, programmeringer, aversioner, frygt og falske identiteter, som står i vejen for erkendelsen af sjælen. (Se også Bhagavad-Gita, Discipel, Krishna, Parikamma, Patanjali, Samnyasa, Uparama, Uparati og Vairagya). |