VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Hel
Betydning
(Oldnordisk). Hel eller Hela stammer fra ”helju”, der betyder ”helvede” eller ”død”. I den nordiske mytologi er Hel den mytiske hersker over dødsriget. Hun er afbildet som halvt sort eller blå og halvt kødfarvet. Iflg. Eddaen er hun datter af Loke (tankesindet) og jættekvinden Angerboda (varsel om sorg). Hel styrer dødens ni verdener, som svarer til livets ni verdener, og hun tildeler enhver, der ankommer, en passende bolig i forhold til sjælenes gode eller dårlige egenskaber. Nogle afdøde kan tumle på solbeskinnede enge, mens andre lider, for de føres gennem portene, der fører til Helheims og Niflheims dybder, hvor stof skal nedbrydes. Hels rige med de mange forskellige boliger minder om grækernes Hades, men ikke om et Helvede, hvor onde sjæle får deres velfortjente straf iflg. den populære tro. Det er snarere et rige, hvor døden repræsenterer et afslappende mellemspil, og hvor sjælene tilbringe en passende tid i deres legitime miljø. Eddaerne oplyser, at alfer (menneskesjæle) sover blandt guderne, mens de holder gilde med masser af mjød, der er symbol på en tidligere livsperiodes erfaringer, og på den måde er de sjæle, der hviler efter livet, til stede i de guddommelige sfærer, selv om de er ubevidste om deres omgivelser. I Eddaens ”Vagtamskvadet” handler legenden om solgudens død og ankomst til Hels bolig, hvor der er indrettet en overdådig lejlighed til ham, og hvor mjød står klar og friskbrygget ved hans ankomst. (Se også Angerboda, Edda, Hades, Helheim, Helvede, Loke og Niflheim). |