Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MORDET PÅ HISTORIEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Mordet-på-historien-Ove-von-Spaeth

MORDET PÅ HISTORIEN (2 af 6)


Bibel og religion er under debat. Forskerne afviser bibelske beretninger som myter. Er de det? Og hvor meget kan man stole på bibelforskningen?

MORDET PÅ HISTORIEN (2 af 6)

Den sumerisk-babyloniske oldtidsby

 

Mordet-på-historien-02-Ove-von-Spaeth

Sir Leonard Woolley ved udgravningen af oldtidsbyen Uran

 

F.eks. Bibelens omtale af en sumerisk-babylonisk oldtidsby Uran blev længe betragtet som en myte. Men i 1927 udgravede den britiske arkæolog Leonard Woolley bl.a. denne bystats kongegrave, der kunne bevise byens rigtige identitet. Han afdækkede et lag dybt nede i Urs undergrund, som viste én eneste, langvarig kæmpemæssig oversvømmelse. Den er dateret uhyre præcist, og dateringen svarer til den bibelske oversvømmelse i Mellemøsten. Forskere kunne derefter skændes om, om det lige var den bestemte oversvømmelse, der blev omtalt, men altså ikke om en sådan kæmpe oversvømmelse på den tid overhovedet havde fundet sted.

Mord på historien

På trods af at man i dag har et udvidet historiske materiale, tekstforskning og arkæologiske fund til rådighed, ser man samtidig en større historieløshed. Med ofte helt uforsvarligt selvsikre postulater bliver en hel del af forskernes ekstreme teoretisering af fortiden som direkte absurd. Historisk-bibelske personer og begivenheder omdøbes til myter − og i flere tilfælde må det kaldes "mord på historien".

Denne tendens begyndte i 1800-tallet, da forskningen under sækulariseringsbølgen foretog et helt unødvendigt skridt ved at afvise, at Jesus havde levet historisk. Omkring 1830 skrev en fransk forfatter en parodi på denne tendens i sin bog, Bevis for at Napoleon aldrig har eksisteret, der fik international udbredelse. Og i Danmark skrev Georg Brandes i 1925 Sagnet om Jesus. Bogen er skarpsindig, men også retorisk-polemisk af mindre videnskabelig analytisk stringens. Georg Brandes var inspireret af den tyske filosof Ludwig Feuerbach (1804-1872) og iflg. hans hovedværk, Om kristendommens væsen, er religionerne og herunder kristendommen rene konstruktioner.

 

Mordet-på-historien-03-Ove-von-Spaeth

Artikel-Mordet-på-historien-Ove-von-Spaeth
Download-fil: MORDET PÅ HISTORIEN - Ove von Spaeth


Artikel-Mordet-på-historien-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: MORDET PÅ HISTORIEN