Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GLOBAL OPVARMNING
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Global-opvarmning-Johan-Galtung

GLOBAL OPVARMNING (3 af 3)


Hvor meget af den globale opvarmning er menneskeskabt, og hvor meget er naturskabt? Opvarmes oceanerne fordi der strømmer mere CO2 ud i luften?

GLOBAL OPVARMNING (3 af 3)

Kyoto-processen er en fælde

 

Global-opvarmning-04-Johan-Galtung

 

3. Terapi:

Der fokuseres på drivhusgasser og på reduktion af udledningen. Global opvarmning opfattes som et onde, der minder menneskeheden om kampen mod andre onder, som f.eks. slaveri, kolonialisme og patriarkater − og om den ikke særligt vellykkede modstand mod krig som en institution. Hvad kan være tilfredsstillende ved at bekæmpe dybt rodfæstede onder, når kampen tager form som struktureret mega-vold?

Bevidst gruppering, organisation og konfrontation var metoder til bekæmpelse af forbrydelser og fravalg af det onde. De tre første faser tog lang tid og forudsatte et koncentreret engagement, da kampen tog form. Det skete ved, at ét land stod frem som det første, der stoppede slavehandlen og slaveriet, proklamerede kolonialismens afslutning, begyndte at afvikle patriarkaterne og afstod fra at oprette en hær − alt dette af flere grunde. Bl.a. kunne man udnytte sort arbejde på plantagerne i Afrika, fordi det var mere profitabelt end vanskelig handel og slaveri på fjerne steder. Grundlæggende var tanken den, at ét land skulle påtage sig opgaven som leder, der viste vejen for de resterende.

 

Global-opvarmning-05-Johan-Galtung

 

Den vigtigste fremgangsmåde vedrørende global opvarmning − Kyoto-processen − er anderledes end ovenstående. For det første er den multilateral og baseret på forhandlinger, der sigter mod et kompromis, som sikrer konsensus. Den førnævnte proces var mere ensidig. For det andet lovfæster den en bizar handel med forureningscertifikater, hvor tanken er, at mindre forurenere kan sælge deres forureningsrettigheder til en større forurener, fordi det altsammen alligevel blandes i de cosmo-, atmo- hydro- og lito-sfærer. For det tredje, at den tredje verdens forurenere er fritaget. Fortolket med ord som slaveri betyder dette, at der kan dispenseres for handel mellem underslaver og overslaver, med undtagelse af Vestens slaver. Og multilateralismen giver enorm magt ikke til den første, der har udsolgt, men til den sidste − det rådne æble.

Konklusion:

Kyoto-processen er en fælde og vil ikke blive vellykket. Det, som verden har behov for, er ét eller flere lande, der tager føringen ved i praksis at vise, at en udledningsreduktion helt ned til nulpunktet er mulig, og ved at vise, hvordan det kan gøres. Der er behov for flere fakta og færre kompromisser.

 

Global-opvarmning-06-Johan-Galtung

 

 

 

_________________________________

Fra bogen 50 YEARS - 100 Peace & Conflict Perspectives
ISBN 978-82-300-0439-5 (engelsk)
Transcend University Press - www.transcend.org/tup

_________________________________

Globalisering-08-Johan-GaltungØnsker du at læse mere om professor Johan Galtung og hans fredsarbejde, kan det anbefales, at du besøger TRANSCENDS hjemmeside: www.transcend.org

TRANSCEND: A Peace and Development Network.
A PHILOSOPHY OF PEACE - AND ONE WAY OF ENACTING IT.

_________________________________

Artikel-Global-opvarmning-Johan-Galtung
Download-fil: GLOBAL OPVARMNING - Johan Galtung


Artikel-Global-opvarmning-Johan-Galtung
Læsefil med vendbare sider: GLOBAL OPVARMNING