Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

TEMPELRIDDERNES VIDEN FRA EGYPTEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Tempelriddernes-viden-fra-Egypten-Ove-von-Spaeth

TEMPELRIDDERNES VIDEN FRA EGYPTEN (4 af 11)


Tempelridderne havde i århundreder en kulturel og storøkonomisk indflydelse i Europa. Man mener, at de deres særlige viden stammer fra Egypten.

TEMPELRIDDERNES VIDEN FRA EGYPTEN (4 af 11)

Monumenter for kosmos

 

Tempelriddernes-viden-fra-Egypten-06-Ove-von-Spaeth

 

At forstå "skriften på himlen" var et betydeligt element i kulturen ved udviklingen af tallenes kunst, matematik og geometri – lærdomme, der alle ligesom astronomi blev bestyret af templernes præster; – f.eks. hos de gamle babylonierne, der havde overtaget en endnu ældre sumerisk arv af viden. Ved den dengang altdominerende optagethed af stjernelæren, hvor "alt stod at læse på himlen", kaldte babylonierne midlet til dette at "læse et budskab" fra stjernerne på himlen for sheter same, ’skriften på himlen’. I den relation kunne skrift og stjerner ofte ses opfattet som værende synonyme – hvilket inkluderede en tredje faktor: tallene.

Idet himmelsfærerne kunne defineres ved skrift, bogstaver og tal, der yderligere var integreret i en kosmisk esoterisk lære, bliver det forståeligt, at det både af profeten Esajas i Babylon og senere i Johannes’ Åbenbaring i Israel omtales, at:

 

"... himlene drejer og krummer som en skriftrulle ...".

 

Tempelriddernes-viden-fra-Egypten-07-Ove-von-SpaethJf. i samtidig græsk tempelarkitektur, at doriske søjler bærer netop en skrivetavle, abax/abakos, øverst, og joniske søjler har en skriftrulle øverst – begge "som Verdens-aksen, der bærer himlen" og dennes skrift/tal.[1]

I den helhed ansås selve tempelbygningerne for at være kultiske monumenter for den kosmiske orden. Mål og genstande i rummene og i det ydre af templet eller helligdommen havde de særlige betydninger for de indviedes blik (ligesom allerede i forbindelse med Tabernaklet) – og refererede til de indviedes okkulte viden, ligeså vel som denne rumoplevelsens mystik skulle virke befordrende for de psykiske tilstande.

Tempelridderne i Jerusalem

Kort efter at korstogenes begyndte og Jerusalem blev erobret 1099, bosatte en gruppe af de såkaldte tempelriddere sig præcis på Jerusalems tempelplads i nogle oldtidsbygninger kaldet "Kong Salomons stalde". Et vidt forgrenet tunnelsystem befinder sig direkte nedenunder, hvor det har eksisteret siden langt tilbage i oldtiden. Her, ved deres bolig gennem 9 år (1118-1127) på selve tempelpladsen, synes de ud over deres øvrige funktioner i det nye styre at have arbejdet på et særligt projekt.

Det efterfølgende forløb er blevet tydet i den retning, at det måske var dele af en særlig viden, som de har søgt efter? Videre ideer herom kunne have udgangspunkt i en tradition om, at elementer fra "Moses’ arv fra Egypten" i urolige tider i oldtiden var blevet beskyttet i et temmelig utilgængeligt skjul ved at blive deponeret dybt under dette centrale helligsted. Man kan se det blot som mytisk, men visse forhold kan synes at støtte det.

I hvert fald er det et faktum, ifølge samtidens historiker Guillaume de Tyre (1160), at disse riddere straks efter hjemkomsten i 1127 aflagde rapport i Sydøstfrankrig til Bernard de Clairvaux. Tempelridderne voksede i antal med voldsom hast både i mellemøsten og Europa. Begge steder anlagde de mængder at uhørt stærke borge. – Bernard selv var abbed for den i 1098 nystiftede klosterorden, cistercienserne (fra byen Cîteaux, fransk dialekt: ’tidsel-urt’). Formidlet af denne teolog og kirkereformator Bernard de Clairvaux grundlagde også hans munkeorden lynhurtigt 300 klostre over hele Europa, i antal snart langt over tusinde – og i 1140 var han involveret i at iværksætte en nærmest chokerende nyskabende arkitektur: De gotiske katedraler.

 

 

_________________________________

[1] Bl.a. er sådanne kultiske arkitekturforhold opdaget og fremlagt i Ove von Spaeths Den Hemmelige Religion.

_________________________________

Artikel-Tempelriddernes-viden-fra-Egypten-Ove-von-Spaeth
Download-fil: TEMPELRIDDERNES VIDEN FRA EGYPTEN - Ove von Spaeth


Artikel-Tempelriddernes-viden-fra-Egypten-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: TEMPELRIDDERNES VIDEN FRA EGYPTEN