Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES FØDSEL OG DØD
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død

DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES FØDSEL OG DØD (1 af 5)


Er livets primære dimension esoterisk eller eksoterisk? Dette fundamentale spørgsmål skulle naturvidenskaben have afklaret, før den valgte sit grundsyn.

DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES FØDSEL OG DØD (1 af 5)

DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES

FØDSEL OG DØD

 

Af Rolf Kenneth Aristos

(Oversættelse Ebba Larsen)

 

 Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død 

Du kan frit downloade "DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES FØDSEL OG DØD" af Rolf Kenneth Aristos. For at kunne læse filen, skal du have programmet Acrobat Reader, som du kan hente på www.adobe.com/dk - det er gratis. Materialet downloades ved at klikke på pdf-filen i ruden til højre.

OBS!

Klik på den øverste artikel til højre, hvis du ønsker at downloade artiklen.

Klik på den nederste artikel, hvis du ønsker at læse den på internettet. Du kan vende artiklens sider ved at klikke på sidernes hjørner!

 

Esoterisk-visdom-og-åndsvidenskab-fra-VisdomsNettetVi har brug for din støtte

VisdomsNettet er en fond, der ikke ejes af nogen, og alle arbejder gratis. Arbejdet opretholdes alene af donationer, og alle bidrag er altid velkomne. Dit bidrag kan indsættes på… Danske Bank - Reg. 1551 - girokonto nr. 16-973-335 - SWIFT-BIC:  DABADKKK - IBAN:  DK11 3000 0016 9733 35

På forhånd tak!

  

 

DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES

FØDSEL OG DØD

 

Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død-01

 

Er tilværelsens primære dimension åndelig eller stoflig? Det er det mest fundamentale spørgsmål, som naturvidenskaben burde have afklaret, før den valgte sit grundsyn. Alle religioner i verden er baseret på et åndeligt grundsyn. Dette grundsyn kan have en prærationel mytologisk form (og det har de fleste religioner) eller en mere moden, transrationel[1] form (som f.eks. de esoteriske systemer). Vestens naturvidenskab er baseret på et materialistisk grundsyn, men dette grundsyn er ikke i sig selv videnskabeligt funderet. Tilsyneladende er der meget få repræsentanter for naturvidenskaben, der er klar over dette til trods for, at Vestens idehistorie er relativ nem at sætte sig ind i.

Renæssancen

Renæssancen, der opstod i de italienske bystater i 1500-tallet indledte en ny tidsalder i Vestens intellektuelle og kulturelle historie. Mennesket frigjorde sig både fra klassisk og kirkelig autoritet. Individualisme og selvstændighed voksede frem på bekostning af kollektivisme og institutionaliseret tro. Et nyt og verdsliggjort menneske blev født. Den heliocentriske model (læren om planeternes gang omkring Solen) adskilte den fremspirende videnskab fra kirken. I 1600-tallet brød den naturvidenskabelige revolution ud med Galileo Galilei (1564-1642) som fremtrædende talsmand. Det var kun matematik, fysik og astronomi, der på den tid havde udkrystalliseret sig som en egentlig videnskab.

 

Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død-02

Galileo Galilei fandt ud af, at Jorden ligesom alle de andre planeter kredser rundt om Solen og ikke omvendt, men det skabte stor vrede hos præsterne.

 

Galilei satte sig som mål at redde den spirende naturvidenskab fra middelalderens prærationelle sump, og det krævede en distancering fra datidens biologiske og teologiske tankegang (Aristoteles og kristendom). Galilei distancerede sig ved at fastslå, at naturvidenskaben udelukkende skal interessere sig for tilværelsens stoflige og kvantitative sider − det, man kan veje og måle (antal, størrelse, form, vægt og fart). Kun dette vil være nyttig videnskabelig metodik. Denne afgrænsning af, hvad naturvidenskaben skal engagere sig i, kaldes nu for “metodologisk naturalisme”. Galilei og de intellektuelle var stadig hengivne kristne.[2]

Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død-03Francis Bacon

I England var det Francis Bacon (1561-1626), der var træt af al snak om usynlige biologiske formålskræfter og teologiske spekulationer, og derfor ville han begynde på ny med udgangspunkt i det, der kan observeres. Han var også en af de første til at formulere et anti-økologisk syn på naturen. Naturen var til for at blive underlagt, kontrolleret og udnyttet. Naturen havde kun nytteværdi − ikke egenværdi.

 

 

 

_________________________________

[1] Transpersonlige psykologer kalder det arationelle for det ”transrationelle”.

[2] Tarnas, 1991.

_________________________________

Artikel-Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død
Download-fil: DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES FØDSEL OG DØD - Rolf Kenneth Aristos


Artikel-Det-materialistiske-verdensbilledes-fødsel-og-død
Læsefil med vendbare sider: DET MATERIALISTISKE VERDENSBILLEDES FØDSEL OG DØD