Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

OPET - NYTÅR I EGYPTEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Opet-Nytår-i-Egypten-Erik-Ansvang

OPET - NYTÅR I EGYPTEN (3 af 5)


Opet var en af de vigtigste tempelceremonier. Præsterne med gudemasker gik op ad templets østtrappe før solopgang for at forny menneskets kontakt til Gud.

OPET - NYTÅR I EGYPTEN (3 af 5)

Opet-ceremonier i Karnak,

Dendara og Edfu

 

Opet-Nytår-i-Egypten-05-Erik-Ansvang

 

Et eksempel på et Opet-ritual var den årlige ceremoni i Karnak-templet (gudernes tempel eller makrokosmos), hvor triaden Amon, Mut og Khonsus gudestatuer blev bragt til Luxor-templet (menneskets tempel eller mikrokosmos) og tilbage igen efter tolv dages festligheder.

Et andet eksempel er det rituelle samarbejde mellem Hathor-templet i Dendara og Horus-templet i Edfu. De to templer ligger ca. 300 km fra hinanden, men havde trods afstanden et nært ceremonielt samarbejde. I den 3. måned i sommerkvartalet (på fire måneder), blev statuen af gudinden Hathor (billedet) ført fra det hellige sanktuarie i Dendara-templet ned til Nilen og roet op ad strømmen den lange vej til Edfu. Langs Nilens bredder fulgte store menneskemængder begivenheden. Turen var tilrettelagt Opet-Nytår-i-Egypten-06-Erik-Ansvangsådan, at processionen ankom til Horus-templet i Edfu ved nymåne, og efter store velkomstceremonier blev statuen af gudinden Hathor forenet med statuen af guden Horus i fødselssanktuariet foran templet.

Hathors og Horus’ forening

Åndsvidenskabeligt set symboliserer Hathor menneskets sjælslegeme eller kausallegeme, som også kaldes "solenglen" i åndsvidenskaben. Foreningen af Horus den Ældre (symbol på menneskets sjæl) og Hathor (symbol på sjælslegemet) fører til fødslen af Horus den Anden (det illuminerede menneske). Det var hovedbudskabet i dette ritual. I en senere version af denne allegori symboliserer Horus det kosmisk åndelige princip, mens Hathor symboliserer den guddommelige plan, og foreningen resulterer i fødslen af faraoen.

En offentlig fest

Undervejs på turen fra Hathor-templet i Dendara til Horus-templet i Edfu standsede processionen på udvalgte steder, og lokalbefolkningen kunne konsultere præsteskabet som orakel. I selve Hathor-templet i Dendara gennemførte præsteskabet en omfattende og indviklet nytårsceremoni, som foregik overalt i templet. De eksoteriske temaer i de vigtigste myter blev præsenteret udenfor templet eller i tempelgården for de mange menige egyptere ved hjælp af dramatiske skuespil. Opet-ritualets kontemplative side foregik i de indre tempelafsnit, og var forbeholdt præster, indviede og neofytter. Til slut i ceremonien blev den nøgne Hathor-statue vist frem for den forventningsfulde menneskehob. Nøgen blev Hathor forenet med morgensolens stråler for øjnene af det egyptiske folk.

Artikel-Opet-Nytår-i-Egypten-Erik-Ansvang
Download-fil: OPET - NYTÅR I EGYPTEN - Erik Ansvang


Artikel-Opet-Nytår-i-Egypten-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: OPET - NYTÅR I EGYPTEN