Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

CORPUS HERMETICUM
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Corpus-Hermeticum-Erik-Ansvang

CORPUS HERMETICUM (9 af 12)


Corpus Hermeticum er nøglen til forståelse af Egyptens mysterier og nutidens åndsvidenskab. Nutidens esoteriske lære er derfor baseret på ældgammel visdom.

CORPUS HERMETICUM (9 af 12)

Fra oplysning til formørkelse

 

Corpus-Hermeticum-09-Erik-Ansvang

 

Åndsvidenskabelige kilder siger, at de gamle mysteriers endeligt var kendt og forudset af vismændene i hele perioden. De vidste, at mysterierne skulle have en hvileperiode. Og det var grunden til, at Alexandria biblioteket fortsatte med at opsamle den gamle visdom selvom flere brande − forårsaget af de kristne under kejser Theodosius − truede bibliotekets eksistens. Efter en restaurering af mere end 300.000 manuskripter blev samlingerne lukket i forbindelse med arabernes erobring. Araberne erklærede, at skrifterne bare var legender fra en mørk tidsalder.

Oversættelser og fordrejninger

Corpus Hermeticum fortsatte med at cirkulere gennem hele Middelalderen, fordi skoler med en religiøs overbevisning var i stand til at få fat i og reproducere de gamle skrifter til skolens elever og til deres mæcener. Der eksisterer derfor kristne, jødiske og islamiske oversættelser, hvoraf mange har identisk indhold, selvom alle er fordrejet af oversætterens egen overbevisning. Desuden blev de kombineret med fragmenter af sort magi, græsk-romersk religion og gamle folketraditioner, som overlevede side om side med den autentiske Hermeticum.

Corpus-Hermeticum-10-Erik-AnsvangDen "farlige" udbredelse af Corpus Hermeticum

Den italienske filosof Marsilio Ficino (billedet) var den første, der oversatte de platoniske og hermetiske værker fra græsk og latin i det 15. århundrede sammen med fortolkninger, der præsenterede middelalderens verden for det græsk-romerske Egyptens esoteriske mysterier. Og på dette tidspunkt stod den italienske renæssance i fuld flor.

I det 16. århundrede forlod den dominikanske præst Giordano Bruno kirken for at fordybe sig i den egyptiske religions magi og udbrede den platoniske og hermetiske litteratur i Oxford, Prag, Frankfurt og Venedig. Han blev senere fængslet af Inkvisitionen og brændt på bålet i Rom som kætter.

Både Ficino og Bruno og de elever, der fulgte dem, forstod ikke alle det materiale, de arvede fra den store kultur, men de formulerede det godt nok til, at det fik vitalt betydning for de tænkere, der stod bag oplysningen i det 18. århundrede.

Artikel-Corpus-Hermeticum-Erik-Ansvang
Download-fil: CORPUS HERMETICUM - Erik Ansvang


Artikel-Corpus-Hermeticum-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: CORPUS HERMETICUM