Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Tempelridderne-og-Moses-skat-Ove-von-Spaeth

TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT (9 af 13)


I Europa og i Mellemøsten skulle Moses have efterladt sig skjulte egyptiske skatte, som tempelridderne ledte efter.

TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT (9 af 13)

Kadesh-barnea

 

Bibelen omtaler det bibelske land Israel udstrakt netop til Kadesh-barnea, dvs. et markant sted − ligesom Petra. Bibeloversætteren Hieroniymus (347-420 e.Kr.) omtaler, at på hans tid ved Petra så han Moses’ "søster" Miriams grav, der ifølge Bibelen ligger i Kadesh-barnea. Også Josefus omtalte Kadesh-barnea i ørkendistriktet ved Petra.

Petra er tilsyneladende identisk med Kadesh-barnea, kendt som det sted hvorfra Moses ifølge Bibelen bad østjordanske konger eller stammeledere om frit lejde på "Kongevejen" fra syd til nord − den ældgamle vej, der passerer Petra. Moses’ og israelitternes langvarige ophold her er med til at sandsynliggøre, at der i dette velegnede klippeskjul deponeredes dele af deres føromtalte egyptiske arkiver og gods. En flertusindårig arabisk tradition taler her om Moses’ skat.

I al omtale kendes israelitternes såkaldte "40 år i ørkenen" − og Petra findes netop i ørkenen. Og her, ifølge "5. Mosebog (1,46), opholdt de sig mest i Kadesh-barnea:

 

"… Så blev I (israelitterne) boende i Kadesh i mange dage ("tider"), al den tid (de mange dage/år) I var der …".

 

Det egyptiske petr betyder bl.a. ’helligt" eller "ophøjet sted’, præcis som lokalitetsnavnet Kadesh gør det! Den egyptiske benævnelse kan senere være overtaget af den senere anlagte og delvis græskprægede by Petra i klippedalen, der på græsk betyder ‘klippen’ ligesom byens hebraiske navn Sila (Ha-Sela). Fra gammel tid har Petra-dalen netop været helligsted bl.a. med praktisering af månekult og blodige offerhandlinger − og siden hen hos edomitterne også menneskeofre, hvor ofrene ofte var udvalgte unge piger der i ritualet viedes til måneguden. At Moses også benyttede dette ældgamle helligsted, men til sin nye religion, kan bestyrkes af, at der i Petras klipper er udhugget et alter til den blodige del af ofringerne samt en blodrende og ypperstepræstens vaskested: Alt som forskriften i "2. Mosebog" og hermed identisk med indretningen efter præcis samme forskrift senere i Jerusalems tempel.

 

Tempelridderne-og-Moses-skat-15-Ove-von-Spaeth

Petras store dalslette med offerpladsen

 

Hos Moses og senere hen i templet blev dette alter brugt i forbindelse med de velkendte slagtofre af særligt udvalgte stykker kvæg, der omtales i Bibelen. Det var ikke ualmindeligt i oldtidens templer, at præsterne til templets og egne indtægter afhændede dele af det slagtede offerkød. Moses havde ikke helt kunnet afskaffe den udbredte skik fra Egypten − hvor israelitterne boede i fire generationer − med at anvende "helliggørelse" af dyr til efterfølgende ofring. Han har derfor tilsyneladende i stedet valgt at have − i højere grad end andre steder − indarbejdet det forhold, at når der alligevel skulle slagtes til folkets kødgryder, kunne det bedre foregå ved slagtofring, hvor alle relevante hygiejniske foranstaltninger i hans lovgivning blev strengt overholdt (et nødvendigt værn mod dødsensfarlig fødevareinfektion i disse egne med meget høje temperaturer, der voldsomt spreder disse problemer).

Ifølge den engelske arkæolog Iain Brownings udforskning 1970-1990 af Petra har man desuden udhugget alteret til ikke-blodig ofring (af skuebrød) i nøjagtig de samme mål som israelitternes skuebrødsalter:

 

"… to alen langt og en alen bredt og halvanden alen højt …"

 

− ligesom Moses angiver det i "2. Mosebog" (25,23) med nøjagtigt disse mål.

Artikel-Tempelridderne-og-Moses-skat-Ove-von-Spaeth
Download-fil: TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT - Ove von Spaeth


Artikel-Tempelridderne-og-Moses-skat-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT