DAVIDSSTJERNEN
Af Erik Ansvang
Du kan frit downloade "DAVIDSSTJERNEN" af Erik Ansvang. For at kunne læse filen, skal du have programmet Acrobat Reader, som du kan hente på www.adobe.com/dk - det er gratis. Materialet downloades ved at klikke på pdf-filen i ruden til højre.
OBS!
Klik på den øverste artikel til højre, hvis du ønsker at downloade artiklen.
Klik på den nederste artikel, hvis du ønsker at læse den på internettet. Du kan vende artiklens sider ved at klikke på sidernes hjørner!
Vi har brug for din støtte
VisdomsNettet er en fond, der ikke ejes af nogen, og alle arbejder gratis. Arbejdet opretholdes alene af donationer, og alle bidrag er altid velkomne. Dit bidrag kan indsættes på… Danske Bank - Reg. 1551 - girokonto nr. 16-973-335 - SWIFT-BIC: DABADKKK - IBAN: DK11 3000 0016 9733 35
På forhånd tak!
DAVIDSSTJERNEN
Den sekstakket stjerne er opbygget som to midtstillede trekanter. Den består af en opadvendt trekant kombineret med en nedadvendt trekant, som i forening danner den sekstakkede stjerne. Den er derfor et heksagram. I nogle tilfælde er en af trekanterne hvid, mens den anden er sort – den ene repræsenterer lys, den anden mørke.
Den sekstakkede stjerne kaldes også ”Davidsstjernen” og “kong Salomons segl”, for ifølge ikonografien har Davidsstjernen også seks takker. Davidsstjernen kaldes ofte ”jødestjernen” eller ”Israel-stjernen”, og på hebraisk hedder den ”Magen David”, der betyder ”Davids skjold”, og symbolet fungerer som en jødisk pendant til det kristne kors og muslimernes halvmåne. Ved staten Israels oprettelse blev ”Magen David” valgt som nationalsymbol, og det bruges blandt andet på Israels flag.
Sekstakket stjerne på bymuren i Amida i Kurdistan.
Men Davidsstjernen er ikke skabt af jøderne. Oprindelsen går så langt tilbage i tiden, at den forsvinder i fortidens tåger. Man har fundet denne geometriske figur mange steder, og man har eksempelvis kendt den i det gamle Indien og i det gamle Egypten – og i mange andre gamle kulturer. Kong David eller kong Salomon har sandsynligvis aldrig set Davidsstjernen, for jøderne tog først dette symbol til sig på et langt senere tidspunkt.
|