Telepatiske eksperimenter
Men med dette eksempel som udgangspunkt er der også grund til at være opmærksom på mulige farer. Man kan absolut bruge analogier, men man skal passe på ikke at foretage ukorrekte sammenligninger. Jeg får lyst til at nævne et eksempel fra de metafysiske fænomeners område, hvor denne form for fejlagtig identifikation har skabt store misforståelser. Det drejer sig om telepati. Før der siges mere, skal der gøres opmærksom på, at laboratorieforsøg har bevist – helt indiskutabelt – at telepati eksisterer. Mange mennesker har allerede haft erfaringer, som kan kaldes telepatiske, og man hører ofte dette udsagn, at ”telepati fungerer som en radio – ved hjælp af elektromagnetiske bølger”. Denne fortolkning er upræcis.
Der er udført eksperimenter, som definitivt fjerner muligheden for, at elektromagnetiske frekvenser er involveret i forbindelse med telepatisk overførsel af information. Resultaterne af de telepatiske eksperimenter, der blev udført af min kollega Edgar Mitchell på hans månerejse ombord på Apollo 14, er konsekvente, i relation til denne konklusion. Så mens det på den ene side er relevant at tale om analogi mellem radioudsendelse ved hjælp af elektromagnetiske bølger, og på den anden side at tale om telepatisk overførsel af information − navnlig hvor resonans er impliceret − er det forkert at sætte lighedstegn mellem de to.
Tanker er energi
Mere rigtigt er det trods alt, at telepatiske forsøg har bevist, at tanker er energier. Det er grunden til, at de kan have en ødelæggende effekt på omgivelserne, forudsat at de forkerte tanker findes i store mængder. Men hvordan kan man undersøge det? Mange vil mene, at tilgangen til dette område alene skal være strenge, naturvidenskabelige metoder. Men denne yderliggående holdning er også forkert. Hvis man bevæger sig ind i det parapsykologiske område – det æteriske område – alene ved hjælp af naturvidenskabens konventionelle metode (selvom der er udtryk for ren positivisme[1]), vil man utvivlsomt gøre visse fremskridt, men man vil aldrig nå sit mål.
_________________________________
[1] Positivisme er en filosofisk retning, der udelukkende bygger på det, der kan iagttages, på de ”positive kendsgerninger” kendt som sanseindtryk uden at omverdenen erkendes som objektiv-real, og uden spekulationer om oprindelse og mål, idet man indskrænker sig til at beskrive og sætte iagttagelser i system.
_________________________________
|