Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN (1 af 14)


Hvorfor tvang Moses israelitterne til at drikke guldstøv fra guldkalven? Var det en straf, eller var det udtryk for alkymisk indsigt?

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN (1 af 14)

ALKYMIENS MYSTERIER

& GULDKALVEN

 

Af Ove von Spaeth

 

Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth

Du kan frit downloade artiklen "ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN" af Ove von Spaeth. For at kunne læse filen, skal du have programmet Acrobat Reader, som du kan hente på www.adobe.com/dk - det er gratis. Materialet downloades ved at klikke på pdf-filen i ruden til højre.

OBS!

Klik på den øverste artikel til højre, hvis du ønsker at downloade artiklen.

Klik på den nederste artikel, hvis du ønsker at læse den på internettet. Du kan vende artiklens sider ved at klikke på sidernes hjørner!

 

Esoterisk-visdom-og-åndsvidenskab-fra-VisdomsNettetVi har brug for din støtte

VisdomsNettet er en fond, der ikke ejes af nogen, og alle arbejder gratis. Arbejdet opretholdes alene af donationer, og alle bidrag er altid velkomne. Dit bidrag kan indsættes på… Danske Bank - Reg. 1551 - konto nr. 16-973-335 - SWIFT-BIC:  DABADKKK - IBAN:  DK11 3000 0016 9733 35

På forhånd tak!

 

 

ALKYMIENS MYSTERIER

& GULDKALVEN

 

Alkymi og forvandlingens indsigter

− fra Moses til Tycho Brahe, Newton og Jung

 

Hvorfor krævede Moses, at israelitterne skulle drikke guldstøv fra den gådefulde guldkalv, der var lavet af egypternes guld? En dybere viden om disse forhold er forbundet med 'Egyptens visdoms-guld', som Moses tog med sig ud af Egypten.

 

Fra alkymisternes 'opus' − deres personligt integrerede proces med forædling af metaller − genkendes det mystiske guldstøv. Det kaldtes også for 'panacea', et universalmiddel, som man mente kunne kurere alle sygdomme.

 

Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-01-Ove-von-Spaeth

 

Alkymi og magi bag guldkalv-idéen

Efter at have modtaget Lovens tavler på Sinai-bjerget steg Moses ned på dalsletten og mødte ceremonien for guldkalven. Selve støbningen af guldkalven − som Moses' nære medarbejder, ypperstepræsten Ahron var ansvarlig for − opfattedes i oldtiden som forbundet med magi, og det havde alkymistiske præg. Ifølge de omfattende oldtidstekster, rabbinerskrifterne, blev den praktiske del betroet denne ypperstepræst og magikers fætter, den ligeledes magikyndige Korah. Senere rejste Korah et oprør mod Moses.

Rabbinerskrifterne oplyser, at Korah oprindelig var en af faraos skatteforvaltere. Senere blev en berømt gren af hans efterkommere, Kohatit-klanen, tilsynsførende og dørvogtere for Jerusalem-templets skatte og inventar. Korah kendte til guldhåndtering og -udvinding, dvs. i fuld overensstemmelse med især Egyptens 18. og 19. dynasti (1500-1100-tallet f.Kr.): Her tog faraos skatmestre sig også af guldbelægning og guldsmeltning.

Det har gennem tiderne været gådefuldt for mange bibellæsere, at Ahron ikke blev straffet for at lade guldkalven fremstille − samt, at næsten alle lejrens israelitter blev straffet med ikke at måtte komme ind i Kanaan, inkluderede dette også levitterne, selvom de ikke havde deltaget i den kultiske episode omkring guldkalven. Det er også en gåde, at en af de pålagte straffe var at drikke guldstøv:

 

"... han (Moses) brændte den (guldkalven) i ild og malede den til fint støv, strøede det over vandet og lod israelitterne drikke det ...".[1]

 

Man har kendskab til alkymistiske tekster i de store, gamle kulturlande, bl.a. Babylon, Indien og Kina, men de ældste overleverede alkymistiske tekster er egyptiske. Navnet alkymi betyder 'fra Egypten' ("Kemet").

 

Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-02-Ove-von-Spaeth

Guldkalv fra 1400-tallet f.Kr.

 

De egyptiske Apis-tyre blev udvalgt i tidlig alder på grænsen mellem netop kalv og tyr. Ovenfor ses en guldkalv fra 1400-tallet f.Kr. (Moses' æra), fundet i 1990 i Ashqelon, Dan-stammens tidligere kystområde.

 

 

_________________________________

[1] Ifølge 2. Mosebog (32,20)

_________________________________

Artikel-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth
Download-fil: ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN - Ove von Spaeth


Artikel-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN