Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Potter-bøgernes-åndelige-indhold

ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE (8 af 12)


Potter-bøgerne er inspireret af Vestens esoteriske tradition. De er fyldt med historiske personer og deres åndelige tradition.

ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE (8 af 12)

Harry Potter & Francis Bacon

 

Man kan sige, at Harry Potter er en kopi-version af Francis Bacon, der var et uønsket barn af Elizabeth I og Robert Dodley. Francis kom ved adoption ind i vildsvine-familien, dvs. Bacon-familien. Både Francis og Harry er derfor i slægt med "vildsvin" og Dudley-familien. Kan det være et tilfælde? Eller er Rowling ved at fremstille alt på en måde, så det kan forbindes med det, der tilskrives Francis Bacon?

Rosenkorsordenen

Et svar på dette spørgsmål kan man få ved at undersøge det, som Bacon-traditionen skriver om Bacons indsats. Det påstås, at Bacon planlagde og påbegyndte en forbedring af menneskers liv ved at udvikle de engelske love, det engelske sprog og uddannelser under navnet "Rosenkorsordenens genopbygningsplan". Den vigtigste del af denne indsats har været udviklingen af det engelske sprog med ord, der stammer fra latin. Den britiske historiker Alfred Dodd siger, at Bacon var helt fortvivlet over den primitive tilstand det engelske sprog befandt sig i dengang − både hvad angik ordforråd og grammatik. Ifølge Dodd gav Bacon helt bogstaveligt briterne et talesprog[1], hvor han skabte nye ord og grammatiske regler.

Bacon og Rowling har en bemærkelsesværdig ens fremgangsmåde, for sådan som Bacon har udviklet ord fra latin, sådan gør Rowling det også i Harry Potter-bøgerne. Og sådan som Bacon ønskede at skabe et litterært publikum, på samme måde har Rowling ønsket at inspirere til læsning og skrivning i al almindelighed. Det er absolut tænkeligt, at Rowling har et godt kendskab til Bacon-traditionen og de forskellige områder, som den har berøring til.

 

Harry-Potter-bøgerne-11-Åndelige-elementer

 

Frimurerordenen

Et sådant område er Frimurerordenen, der tidligere er beskrevet som en del af den vestlige esoteriske tradition og muligvis også er en del af Bacon-traditionens æra. Det er interessant, at der også findes berøring til Frimurerordenen i Rowlings Potter-bøger. F.eks. fører en spiralformet trappe op til rektorens kontor på Hogwards. Denne spiralformede trappe er et velkendt frimurersymbol, der for det meste ses i relation til frimurernes vildsvinejagt, og det anvendes også til at symbolisere den opadgående åndelige vej i Den Blå Loges 2. grad.

Harry-Potter-bøgerne-12-Åndelige-elementerHogwards rektor Albus Dumbledore er endnu en hentydning til Frimurerordenen. Hans navn har lighed med Double D’Or eller "double gold" (d’or er fransk for "af guld"). "Double gold" kan være en henvisning til Frimurerordenens dobbelthovedet gyldne ørn, der er symbolet for ordenens 33. grad. Det højeste niveau, der kan opnås i det skotske ceremonielle system, er denne æresbevisning, der kan sammenlignes med frimurerkvalifikationerne, når medlemmerne har opnået 32. grad på normal vis. Hvis Dumbledore i virkeligheden er en Double D’Or, så er han en højtstående frimurer­, der er indviet i alle hemmeligheder og ritualer i frimurertraditionen. Denne rang repræsenterer både en antagelse og den kendsgerning, at navnet Dumbledore desuden har relation til et gammelt engelsk ord − dumble-bee, der betyder humlebi.[2] Denne etymologiske (og entonologiske[3]) relation kan forekomme ubetydelig, hvis det ikke var for den kendsgerning, at i frimurersymbolikken har bikuben en vigtig plads, og den kan være et symbol for selve logen. Det vil sige, at hvis Dumbledore symboliserer en humlebi (d’or igen), så er han en "gylden bi", eller et anerkendt og højt indviet medlem af Frimurerordenen.

 

Harry-Potter-bøgerne-13-Åndelige-elementer

 

Endnu et frimurertema viser sig i den første Harry Potter-bog i form af et enormt stort skakbræt, hvor Harry og hans to venner må spille et dødsens farligt spil skak med særligt store levende og ubehagelige konger, dronninger, løbere og bønder osv. Skakbrættet er konstrueret med skiftende sorte og hvide felter, som netop er den form for gulvbelægning, der findes omkring arbejdstavlen eller alteret i Frimurerordenens logesale.

 

 

_________________________________

[1] Alfred Dodd, Francis Bacons Personal Life Story, p. 136.

[2] Davis Colbert, The Magical Worlds of Harry Potter, p. 56.

[3] Insektforsker eller insektkyndig.

_________________________________

Artikel-Potter-bøgernes-åndelige-indhold
Download-fil: ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE - M. Temple Richmond


Artikel-Potter-bøgernes-åndelige-indhold
Læsefil med vendbare sider: ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE