Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Potter-bøgernes-åndelige-indhold

ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE (10 af 12)


Potter-bøgerne er inspireret af Vestens esoteriske tradition. De er fyldt med historiske personer og deres åndelige tradition.

ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE (10 af 12)

Antydninger om principperne i

Den Nye Tidsalders tænkning

 

Fangen fra Azkaban

Harry Potters og Hogwards magiske verden er i høj grad tiltalende, for man behøver bare at nævne postadressen til post-uglen, som derefter omgående bringer brevet ud. Tænkning og handling smelter hele tiden sammen, og det virker frustrerende for de fundamentalistiske kritikere, der skiftevis udtænker stive paradigmer ved tegnebrættet og helt konkret føler sig utilpas af denne fantastiske Harry Potter-verden med spændende og ofte også farlige metafysiske muligheder. Så godt som på hver side i bøgerne er der beskrivelser af relationen mellem tænkning og virkelighed.

Et særligt dramatisk eksempel kan vælges ud af mange. Det vedrører en vigtig uddannelsesmæssig episode i 3. bind − Fangen fra Azkaban. I denne episode skal de studerende helt bogstaveligt lære at styre deres tanker, mens de udtaler magiske formler for at undgå en uønsket manifestation.

Boggarten

Undervisningen begynder med, at de skal forestille sig et væsen, der kaldes en boggart. Det er en skrækindjagende figur, der er påvirket af mørkets kræfter. Boggarten kan manifestere sig i mange forskellige skikkelser afhængig af de studerendes karakter og af, hvor frygtelige og negative de erindringer er, som de selv har lukket ind ad bagdøren i deres tanker. De studerende skal lære at fordrive den skrækkelige boggart ved at afvise at blive påvirket af dens ondskabsfulde udseende. I stedet skal de studerende − mens de ser direkte på dette væsen − samle åndsnærværelse nok til at fremsige besværgelsen "Riddikulus". Det gør denne boggart kraftesløs og reducerer den til et ubesjælet og forvitret produkt. Med andre ord skal de lære at fremsige de besværgelser, der får alt negativt til at forsvinde − også deres egne eventuelle uhensigtsmæssige tanker.

 

Harry-Potter-bøgerne-15-Åndelige-elementer

 

Harry-Potter-bøgerne-16-Åndelige-elementer

Besværgelser

Aå snart boggartens mørke kræfter er blevet overvundet, må Hogwards studerende lære at manifestere en "Patronus" − dvs. en beskyttelsesbesværgelse. Den frase, der kan manifestere denne kraftfulde beskyttelse lyder "Expecto Patronum" − det er en variation af en latinsk sætning, der betyder "Jeg venter en vejleder"[1], men set med engelskvenlige øjne betyde den "Vent på din Fader", som f.eks. Gud Faderen. Det er faktisk en reminiscens fra den populære aforisme "Vent et mirakel", og det er det, det betyder på Hogwards. Hvis de studerendes tanker er urolige eller ændrer sig til ængstelse og frygt, så kan anvendelsen af patronus-formlen åbne for, at en boggart med mørke kræfter får overtaget og skræmmer alle fra vid og sans. For at undgå denne ekstremt ulykkelige situation må de studerende holde deres tanker koncentreret om den tilsigtede manifestation − den beskyttende besværgelse − og fastholde en absolut forventning eller tro på, at beskyttelsen reelt er der.

Det vil gå op for de studerende på Hogwards efter oplevelsen med boggarten og patronus, at de har lært, at tanker og ord bogstaveligt talt skaber de tilstande, som de møder i alle organisationer, der står for Den Nye Tidsalders åndelighed.

Ordets kraft

Ord som skabende kraft spiller altid en aktuel rolle i Harry Potter-bøgerne. Hogwards studerende bruger ufatteligt mange timer på at lære den rigtige brug af magiske ord og sætninger, der er sammensat til at fuldføre mange vigtige opgaver. Læserne støder på ord, som "Riddikulus", der ikke alene gør boggarten kraftesløs, men også reducerer den til en vittighed, (at kunne more sig er en god metode mod depression). "Impedimenta" er et ord, der standser hvem eller hvad, der er uønsket. "Obliviate" skaber glemsomhed. "Expelliarmus" afvæbner en modstander ved at tvinge den magiske tryllestav ud af modstanderens greb. "Petrificus Totalus" medfører, at målet krystalliserer og bliver ubevægeligt. Og "Deletrius" får ting til at forsvinde. Det er bare nogle få eksempler. Når de studerende mestrer disse ord, får de en kraft, så de kun behøver at udtale det aktuelle ord, og straks bliver det aktiveret og udført.

 

 

_________________________________

[1] David Colbert, The Magical World of Harry Potter, p. 111.

_________________________________

Artikel-Potter-bøgernes-åndelige-indhold
Download-fil: ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE - M. Temple Richmond


Artikel-Potter-bøgernes-åndelige-indhold
Læsefil med vendbare sider: ÅNDELIGE ELEMENTER I HARRY POTTER-BØGERNE