Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

NETERU & NETER - gudernes storfamilie
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Neteru-&-Neter-Erik-Ansvang

NETERU & NETER - gudernes storfamilie (2 af 8)


Egyptens religiøse skrifter afspejler en konsekvent panteisme og med referencer til de åndelige væsener, som er skabere af livet - Neteru.

NETERU & NETER - gudernes storfamilie (2 af 8)

Neter er energi og kraft

 

Neteru-&-Neter-02-Erik-Ansvang

 

Neter betyder også "energi", "kraft" eller "kontrol" i abstrakt forstand. Hermed mener de gamle egyptere et "højerestående væsen" eller en "gud", men ikke adskilt fra menneskelivet sådan som man forstår det i nutiden. Ifølge de gamle egypteres opfattelse gennemtrænger Neteru menneskelivet og naturen, og i menneskeligt perspektiv udgør de derfor en "hellig" eller "guddommelig" dimension i forhold til mennesker, steder og genstande. Neterus ophøjede hellighed adskiller ikke det overmenneskelige rige fra menneskeriget, men binder det sammen med mennesket og alle ting. Man kan derfor konkludere, at Neter ikke er kraftens ophav, men en eksponent for den.

Medlemmer af Paut

Begrebet Neter adskiller også levende og bevidst stof fra levende og ubevidst. I den egyptiske kosmologi − i alle perioder og overalt i landet − siges det, at Neter er "opstået" af urhavet, som egypterne kaldte "Nun" eller "Paut". Nogle gange refererer man kollektivt til Neteru med ordet "Pauti" eller "Pauts mangfoldighed". Dette urstof, som Neteru oprindeligt blev skabt i, er i sin helhed bevidst, og det udtrykker sig på et bestemt bevidsthedsniveau i den fysiske verden og gennem menneskesindet. I de hellige skrifter bliver de indviede enten bogstaveligt eller symbolsk frigjort fra det fysiske liv, og når det sker, bliver de "medlemmer af Paut".

Neteru befinder sig i en ideel tilstand, der består af en slags tidløs perfektion, når de er uden for den begrænsende fysiske krop og frigjort fra den fysiske verden. Men til trods for denne relativt guddommelige tilværelse på de indre eksistensplaner er de også underlagt kravet om fuldkommengørelse af deres egen gådefulde natur i samspil med menneskelivet. Det er det fundamentale princip i de gamle egypteres tænkemåde. Dette budskab var klart betonet i de hellige skrifter, og det kommer til udtryk i både tekster og monumenter.

Artikel-Neteru-&-Neter-Erik-Ansvang
Download-fil: NETERU & NETER - Erik Ansvang


Artikel-Neteru-&-Neter-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: NETERU & NETER