Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Fredskompetence-&-Kreativitet-Rolf-Kenneth-Myhre

FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET (3 af 12)


Giv Johan Galtung Nobels fredspris. Personligt har han ikke behov for prisen. Han har mere end rigeligt af hæderstegn og æresbevisninger, men verden har behov for at give ham fredsprisen.

FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET (3 af 12)

Udvikling af fredskompetence

 

Udvikling af fredskompetence, Norge (1951-77)

I 1951 følte og formulerede Johan sit kald: At beskæftige sig med fredsforskning og senere med fredsarbejde. Dette år nægtede han militærtjeneste og blev dømt til 18 måneders samfundstjeneste. Efter at have arbejdet med samfundstjeneste i 12 måneder i 1952-53 nægtede han at arbejde de sidste seks måneder, hvis han ikke fik fredsrelevante opgaver. Resultatet blev seks måneder i fængsel (1954-55). Men ingen oplevelse var spildt for ham, for han engagerede sig senere i et reformarbejde i fængslerne og gjorde en indsats for, at de, der udførte samfundstjeneste, skulle have ret til fredsrelateret arbejde.

 

Fredskompetence-&-Kreativitet-03-Rolf-Kenneth-Myhre

 

I 1956 giftede Johan sig med Ingrid Eide − et ægteskab, som varede til 1968, og de fik sønnerne Andreas (f.1958) og Harald (f.1962) til verden. Johan er temmelig tilbageholden i sin selvbiografi, når det gælder privatlivet, men han er særdeles åben, når det gælder livsopgaverne. I 1956 tog han cand.real. med matematik som hovedfag. I 1957 tog han mag.art. i sociologi med en afhandling om "fængselsvæsenet". Han rejste derefter til USA og blev der i fem semestre som assisterende professor ved Columbia University, Department of Sociology, i New York. I perioder, der samlet omfatter ca. 10 år, tilbragte Galtung sit liv i USA. Han har været professor − i betydningen undervisning, der førte til eksamen − ved ni universiteter i syv stater og i Washington DC. Han betragter "USA-ologi" som et af sine specialer. Galtung er ikke anti-amerikaner − det er den amerikanske udenrigspolitik med sigte på verdenshegemoni[1] (magtudøvelse), som han kritiserer.

 

 

_________________________________

[1] Hegemoni stammer fra det græske ord "hegemonia", der betyder "overherredømme". Hegemoni henviser til militær magt og indflydelse, og betegner derfor en stats ledende stilling.

_________________________________

Artikel-Fredskompetence-&-Kreativitet-Rolf-Kenneth-Myhre
Download-fil: FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET - Rolf Kenneth Myhre


Artikel-Fredskompetence-&-Kreativitet-Rolf-Kenneth-Myhre
Læsefil med vendbare sider: FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET