Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Fredskompetence-&-Kreativitet-Rolf-Kenneth-Myhre

FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET (10 af 12)


Giv Johan Galtung Nobels fredspris. Personligt har han ikke behov for prisen. Han har mere end rigeligt af hæderstegn og æresbevisninger, men verden har behov for at give ham fredsprisen.

FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET (10 af 12)

TRANSCEND-metoden

 

Fredskompetence-&-Kreativitet-10-Rolf-Kenneth-Myhre

 

Hvordan kan disse konflikter løses? I en krigskultur (menneskehedens nuværende) er der fire muligheder: 1) A vinder og B taber, 2) B vinder og A taber, 3) en løsning udsættes, fordi "tiden endnu ikke er moden", og 4) et eller andet tåget kompromis indgås, som begge parter ikke er tilfreds med, men alligevel bøjer sig for. Galtungs TRANSCEND-metode bryder med dette krigskulturparadigme, og styrker i stedet et fredskultur-paradigme. Konfliktarbejderen begynder med en dialog med hver part for sig, for på bedst mulig måde at afdække deres holdninger. Her er indlevelse vigtig. Når konfliktarbejderen møder to parter, der er fastlåst i forskellige normer, tankestrukturer og målsætninger, kan han hjælpe med at løsne situationen, f.eks. med en teknik, hvor man differentierer (opdeler) hovedproblemet, og dermed skabes der flere muligheder at arbejde med. Til sidst skal parterne mødes ved forhandlingsbordet, hvor konfliktarbejderen præsenterer seriøse kreative forslag, der fører til, at begge parter oplever, at de vinder, og at den oprindelige afstand mellem dem er blevet udlignet på en positiv måde.

Men det er ikke alt, man kan forhandle om, for i TRANSCEND-metoden er det en betingelse, at de menneskelige grundbehov respekteres − eksempelvis overlevelse, fysisk sundhed, frihed og identitet.

Ægte demokrati

Galtung gør opmærksom på det enorme potentiale til konflikter, der eksisterer mellem nationer og stater i nutidens verden. Nationer definerer han som kulturelle grupper med territorielle krav. Med ca. 2.000 nationer fordelt på ca. 200 stater får man et gennemsnit på 10 nationer pr. stat. Hver nation vil muligvis ønske en større grad af frihed og selvbestemmelsesret i forhold til den stat, den er optaget i. Ifølge Galtung er føderationen Schweiz det eneste land i verden, der har løst dette problem tilfredsstillende med et ægte demokrati.

Artikel-Fredskompetence-&-Kreativitet-Rolf-Kenneth-Myhre
Download-fil: FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET - Rolf Kenneth Myhre


Artikel-Fredskompetence-&-Kreativitet-Rolf-Kenneth-Myhre
Læsefil med vendbare sider: FREDSKOMPETENCE & KREATIVITET