Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ETIK OG MORAL ESOTERISK BELYST
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Etik-og-Moral-esoterisk-set-Erik-Ansvang

ETIK OG MORAL ESOTERISK BELYST (15 af 22)


Hvad er etik, og hvad er moral? Er det regler og befalinger? Og hvad er instinktiv moral? Hvordan definerer man det gode, sande, retfærdige, kærlige og vise?

ETIK OG MORAL ESOTERISK BELYST (15 af 22)

Samvittighedens

individuelle autoritet

 

Spørgsmålet om samvittighedens individuelle autoritet er nært knyttet til spørgsmålet om samvittighedens oprindelse. Samvittigheden må naturligvis hente sin autoritet i de faktorer, der ligger til grund for dens opståen.

Samvittighed er et udviklingsprodukt

Samvittigheden er et udviklingsprodukt. Samvittigheden er den essens, som sjælen har uddraget af sine erfaringer i tidligere liv. I tidligere inkarnationer er der så at sige opsparet "åndelig kapital", som sjælen bringer med sig i den nye inkarnation.

 

Etik-og-Moral-esoterisk-set-25-Erik-Ansvang

 

Sjælen begynder i uvidenhed

Sjælen har oprindelig ingen samvittighed. De individuelle inkarnationer starter uden evnen til at kende forskel på godt og ondt. Faktisk kan man dårligt nok tale om sjæl eller moral, når en vildmand inkarnerer. Både sjæl og moral er udelukkende spirer. Sjælen begynder derfor sine erfaringer uden kendskab til godt og ondt ganske enkelt fordi den ikke kender de love, der styrer tilværelsen. Den har endnu ikke erfaret dem. Den er med andre ord uskyldig.

Uskyld

Den er uskyldig … men ikke fordi den er god. Den er hverken god eller ond. Normalt opfatter man en tilstand af uskyld som god. Man tror, at uskyld er kronen på værket − at den er frugten af et åndeligt liv. Helgener er gode, ædle og uskyldsrene, siger man. Det er en misforståelse! En tilstand af uskyld er ikke afslutningen på udviklingen. Det er begyndelsen på den etiske og moralske udvikling. Et menneske er kun uskyldigt så længe dets moralske bevidsthed endnu er uudviklet. Dvs. at sjælen endnu ikke har tilkæmpet sig bevidst moral.

Et eksempel: Darwins vildmand

Darwin fortalte om en vildmand, som fandt på at æde sin kone til middag. Da en missionær prøvede at forklare ham, at han gjorde noget forkert, svarede han, mens han gned sig tilfreds på maven: "Jeg kan fortælle dig, hun smagte meget godt". Den arme missionær prøvede at få ham til at forstå, at mad og moral ikke var det sammen, men det lykkedes ikke. Han spiste sine forældre, fordi de ikke var nyttige mere, og sine børn, fordi de ikke var nyttige endnu.

Nutidens forskere mener dog, at kannibalisme var et religiøst ritual, hvor den indfødte ønskede at indtage bestemte kvaliteter fra offeret, og det var Darwin ikke opmærksom på.

 

Etik-og-Moral-esoterisk-set-26-Erik-Ansvang

 

Mennesket støder sig på lovene

Oprindeligt har mennesket altså ingen samvittighed og derfor ingen moral. Moralen udvikles igennem inkarnationerne i den fysiske verden. Universet har afstukket bestemte veje for menneskets udvikling, og hvis sjælen træder udenfor disse veje, støder den sig på lovene og føler smerte. Igen og igen overtræder mennesket lovene – fordi det ikke kender dem eller ikke respekterer dem. Men hver gang erfarer det, at det medfører lidelse.

Et eksempel: Uldtæpper til de indfødte

Annie Besant fortalte, at den australske regering engang ville hjælpe de indfødte. De gav dem uldtæpper, så de ikke skulle fryse om natten. Men om morgenen, når Solen varmede dem, forstod de ikke årsag og virkning. De forstod ikke, at det snart ville blive nat og koldt igen, så de byttede uldtæpperne for andre ting. En kold nat vil deres indre stemme minde dem om, at det er en god ide at gemme et varmt uldtæppe til kolde nætter. Det ved "stemmen" af erfaring, for stemmen er erfaringen.

Artikel-Etik-og-Moral-esoterisk-set-Erik-Ansvang
Download-fil: ETIK & MORAL - esoterisk belyst - Erik Ansvang


Artikel-Etik-og-Moral-esoterisk-set-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: ETIK & MORAL - esoterisk belyst