Kosmogoni
Skaberguden Khnum i Ras bark
Traditionel egyptologi opfordrer også til sammenligning af den kosmogoni[1], der findes i de forskellige egyptiske templer, og man betragter dem som isolerede, selvstændige, mytiske traditioner. Man finder filosofiske modsætninger mellem dem og forklarer, at de skyldes "uoverensstemmelser mellem før-dynastiske egyptiske stammer". Og disse uoverensstemmelser fortsatte − siger man − som udtryk for ideologisk uenighed mellem mysterieskolerne i senere mere civiliserede tider. Ofte påstår man, at favoriseringen af det mytiske tema i en bestemt periode skyldes religiøse præferencer hos den farao, der havde magten på det aktuelle tidspunkt.
For eksempel oplyser nyere fortolkninger af den egyptiske religion, at byen Heliopolis − det geografiske mødested for Nilen og Deltaet – var kultsted for en gudekreds, der bestod af ni guder – en guddommelig enneade.[2] Og på den anden side af floden ved Memphis fandtes en kraftfuld gudetriade, og det siges, at disse tre skaberguder kom til syne engang i tidernes morgen. I Mellemste Rige i Hermopolis fandtes en gudefamilie på otte guder − en guddommelig ogdoade[3] − og det siges, at det var den, der var ansvarlig for skabelsen af hele Universet. Og i det legendariske Theben (nutidens Luxor) i det sydlige Egypten, var det en helt anden gudetriade[4], der var ansvarlig for livets opståen i verden.
_________________________________
[1] Ordet kosmogoni stammer fra græsk og er sammensat af ordene kósmos (verden, orden) og gonê (skabelse, opståen). Kosmogoni bruges i forskellige sammenhænge: Inden for religion og filosofi er kosmogoni læren om verdens skabelse og udvikling. Inden for astronomi er kosmogoni læren om himmellegemernes opståen og udvikling, og dermed en gren af kosmologien.
[2] En “enneade" er en gruppe på ni, som på oldegyptisk hed “pesedjet". Det var oprindeligt betegnelsen for en forsamling af ni guddomme i et hierarki med komplementære funktioner, som tilsammen repræsenterer alle elementære kræfter i Universet.
[3] I den egyptiske mytologi henviser "ogdoad" (det græske "ογδοάς", der betyder "den ottefoldige") til de otte guder, der var i fokus i Hermopolis i Gamle Rige.
[4] Triade stammer fra det græske "trias", "triados", som betyder "trehed" eller "trefoldig".
_________________________________
|