Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

KOSMOLOGI I EGYPTEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Kosmologi-i-Egypten-Rosemary-Clark

KOSMOLOGI I EGYPTEN (3 af 11)


Traditionen i Egypten var gennemsyret af astronomisk videnskab, healing og ceremonier, som vedrørte fødsel, liv og død i det egyptiske samfund.

KOSMOLOGI I EGYPTEN (3 af 11)

Kosmogoni

 

Kosmologi-i-Egypten-03-Rosemary-Clark

Skaberguden Khnum i Ras bark

 

Traditionel egyptologi opfordrer også til sammenligning af den kosmogoni[1], der findes i de forskellige egyptiske templer, og man betragter dem som isolerede, selvstændige, mytiske traditioner. Man finder filosofiske modsætninger mellem dem og forklarer, at de skyldes "uoverensstemmelser mellem før-dynastiske egyptiske stammer". Og disse uoverensstemmelser fortsatte − siger man − som udtryk for ideologisk uenighed mellem mysterieskolerne i senere mere civiliserede tider. Ofte påstår man, at favoriseringen af det mytiske tema i en bestemt periode skyldes religiøse præferencer hos den farao, der havde magten på det aktuelle tidspunkt.

For eksempel oplyser nyere fortolkninger af den egyptiske religion, at byen Heliopolis − det geografiske mødested for Nilen og Deltaet – var kultsted for en gudekreds, der bestod af ni guder – en guddommelig enneade.[2] Og på den anden side af floden ved Memphis fandtes en kraftfuld gudetriade, og det siges, at disse tre skaberguder kom til syne engang i tidernes morgen. I Mellemste Rige i Hermopolis fandtes en gudefamilie på otte guder − en guddommelig ogdoade[3] − og det siges, at det var den, der var ansvarlig for skabelsen af hele Universet. Og i det legendariske Theben (nutidens Luxor) i det sydlige Egypten, var det en helt anden gudetriade[4], der var ansvarlig for livets opståen i verden.

 

 

_________________________________

[1] Ordet kosmogoni stammer fra græsk og er sammensat af ordene kósmos (verden, orden) og gonê (skabelse, opståen). Kosmogoni bruges i forskellige sammenhænge: Inden for religion og filosofi er kosmogoni læren om verdens skabelse og udvikling. Inden for astronomi er kosmogoni læren om himmellegemernes opståen og udvikling, og dermed en gren af kosmologien.

[2] En “enneade" er en gruppe på ni, som på oldegyptisk hed “pesedjet". Det var oprindeligt betegnelsen for en forsamling af ni guddomme i et hierarki med komplementære funktioner, som tilsammen repræsenterer alle elementære kræfter i Universet.

[3] I den egyptiske mytologi henviser "ogdoad" (det græske "ογδοάς", der betyder "den ottefoldige") til de otte guder, der var i fokus i Hermopolis i Gamle Rige.

[4] Triade stammer fra det græske "trias", "triados", som betyder "trehed" eller "trefoldig".

_________________________________

Artikel-Kosmologi-i-Egypten-Rosemary-Clark
Download-fil: KOSMOLOGI I EGYPTEN - Rosemary Clark


Artikel-Kosmologi-i-Egypten-Rosemary-Clark
Læsefil med vendbare sider: KOSMOLOGI I EGYPTEN