Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

KOSMOLOGI I EGYPTEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Kosmologi-i-Egypten-Rosemary-Clark

KOSMOLOGI I EGYPTEN (4 af 11)


Traditionen i Egypten var gennemsyret af astronomisk videnskab, healing og ceremonier, som vedrørte fødsel, liv og død i det egyptiske samfund.

KOSMOLOGI I EGYPTEN (4 af 11)

De fire mysterieskoler

 

Kosmologi-i-Egypten-04-Rosemary-Clark

 

Disse fire kosmogonier i Heliopolis, Memphis, Hermopolis og Theben betragtes som Egyptens "fire mysterieskoler" af forskere, der også mener, at tidsaktuelle "kulter" eller regionale religiøse opfattelser havde langt mindre betydning. Men på trods af at disse fire mysterieskoler gjorde de fire templer til vigtige centre i en meget lang periode, så var andre gudekredse lige så vigtige, og de påvirkede tankelivet og de kulturelle målsætninger i Egypten i landets fire kronologiske rytmer − Gamle Rige, Mellemste Rige, Ny Rige og i Sentiden.

Forskerne siger også, at disse fire skoler altid lå i filosofisk strid med hinanden − eller måske endda virkelige konflikter i løbet af hele Egyptens lange historie. Ifølge de ældste optegnelser, der er fundet i Egypten, var Hermopolis’ kosmogoni dominerende i den periode, der er kendt som den arkaiske periode (3100-2700 f.Kr.). I denne periode blev Hermopolis betragtet som Egyptens åndelige kraftcenter og gudekredsen, der repræsenterede centrets kosmogoni, spillede en universel tematisk rolle i kunst og arkitektur.

Herefter mener forskerne, at man kan spore et skift i holdningen til regionen i Deltaet, hvor kosmogonien i Memphis og Heliopolis overlappede hinanden i den periode, der kaldes Gamle Rige (2700-2180 f.Kr.). Hellige skrifter fra perioden afspejler disse unikke kosmogonier, men efter den historiske Første Mellemtid (2040-1780 f.Kr.), opnåede regionen i Theben dominans både politisk og religiøst.

 

De fire mysterieskoler

 

Kosmologi-i-Egypten-06-Rosemary-Clark

Planche - De-fire-mysterieskoler

Planchen kan forstørres ved at klikke på linket herover.

 

Artikel-Kosmologi-i-Egypten-Rosemary-Clark
Download-fil: KOSMOLOGI I EGYPTEN - Rosemary Clark


Artikel-Kosmologi-i-Egypten-Rosemary-Clark
Læsefil med vendbare sider: KOSMOLOGI I EGYPTEN