Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

LIVETS VEJ
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Livets-vej

LIVETS VEJ (5 af 12)


Det er muligt at skabe en intellektuel livsfilosofi, men reelt er der tale om dødt hjernespind. Først når filosofien er integreret i bevidstheden som erfaring, bliver den levende.

LIVETS VEJ (5 af 12)

Filosofi er søgen efter livet

 

Livets-vej-05-van-der-Leeuw

 

Filosofi er søgen efter livet. Filosofi er mere end kærlighed til visdom, medmindre man opfatter visdom som forskellig fra viden – lige så forskellig som liv er fra død. Visdom er viden som erfaring og derfor liv, og søgen efter visdom er derfor søgen efter liv. Det er sandt, at betegnelsen ”filosofi” ofte er blevet brugt om intellektuelt udveksling af spørgsmål og svar, som ikke gavner nogen, og det er grunden til, at mange mennesker er skeptiske over for filosofi og beskylder den for “give stene for brød”, for at bruge de bevingede ord. Men ægte filosofi er ikke en intellektuel løsning på problemer. Filosofi er – med Platons ord – ”underets fødsel”. Den, der begynder at undre sig over livet, er ægte filosof, og ikke den, der føler sig sikker på at have løst det uløselige. Det er en dyb sandhed, at ikke før man kan se underet i livet omkring sig, ikke før man ser sig omgivet af et mysterium, der kræver en modig udforskning, er man begyndt at gå ud ad filosofiens vej.

For det ”sovende” menneske findes der kun kendsgerninger, ingen mysterier. For det forklarer tingene i sig selv. Verden er der, og hvad er der så ellers at vide? Men det er dyrets erkendelse. For koen kan græsmarker være gode eller dårlige, men de kræver ingen forklaring. Det samme gælder det ”sovende” menneske, der er tilfreds med tilværelsens kendsgerninger – miljøet, maden, arbejdet, familien og vennerne. Det er blot kendsgerninger, der omgiver mennesket – behagelige eller ubehagelige kendsgerninger, men aldrig noget, der skal forklares. At forklare det ”sovende menneske” om det mysterium, der ligger skjult i dets indre liv og natur, vil være håbløst og meningsløst. Livet findes, og det er alt, hvad det har behov for at vide. Døden og livet kan naturligvis af og til skabe bekymring eller glæde, men selv i disse situationer stilles der ingen spørgsmål. Det er velkendt. Det er selve det velkendte ved livet, der skjuler mysteriet for dyrebevidstheden. Det man kun ser én gang og derfor undrer sig over, bliver velkendt. Når man ser det hundrede gange, kræver det ingen yderligere forklaring. Har mennesket ikke tændt det elektriske lys så mange gange, at elektricitetens uforklarede mysterium fortaber sig i det velkendte alene i kraft af handlingen, og fænomenet er derfor blevet sin egen forklaring?

Artikel-Livets-vej-van-der-Leeuw
Download-fil: LIVETS VEJ - J.J. van der Leeuw


Artikel-Livets-vej-van-der-Leeuw
Læsefil med vendbare sider: LIVETS VEJ