Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

LIVETS VEJ
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Livets-vej

LIVETS VEJ (6 af 12)


Det er muligt at skabe en intellektuel livsfilosofi, men reelt er der tale om dødt hjernespind. Først når filosofien er integreret i bevidstheden som erfaring, bliver den levende.

LIVETS VEJ (6 af 12)

Fra naturmenneske til tænker

 

Livets-vej-06-van-der-Leeuw

 

Engang i menneskehedens barndom levede det primitive menneske i en verden af mystik. Mennesket var omgivet af skumle farer og ukendte rædsler. Men selv dengang, hvor mysteriet blev fornemmet, og verden blev betragtet som i en underlig drøm, tænkte ingen på muligheden af at undersøge mysteriet, for det primitive menneske var i alt for høj grad en del af naturen til at spekulere og udforske den.

 

Livets-vej-07-van-der-Leeuw

 

Med intellektets fødsel mistede det primitive menneske sin mysterieverden. Der var intet andet tilbage end logiske kendsgerninger i al deres uimodsigelige enkelhed. I selvtilfredshedens ophøjede uvidenhed – en selvtilfredshed som hverken tvivlede på sig selv eller verden – bevægede mennesket sig omkring i en verden af mysterier, der ville vække rædsel, hvis det var i stand til at opfatte dem. Hvis det af og til opfangede et glimt af livets store mysterium, skyndte det sig at fortrænge, tilsløre eller endda benægte oplevelsen, for at undgå, at den intellektuelle søvn skulle blive forstyrret. Det foretrak at lukke øjnene for det uforklarede fremfor at risikere en ændring i tilværelsens velkendte og behagelige faktorer, og i stedet brændte det alle på bålet, hvis de blev ved med at undre sig, undersøge og stille spørgsmål.

Men der kommer en tid for ethvert menneske, hvor modstand, lidelser og katastrofer ryster det ud af vanens rutinemæssige trædemølle, og hvor verden bryder sammen uden håb om, at den vender tilbage til det, den var før. Det er som om det univers, mennesket få dage før bevægede sig omkring i med det ”sovende” menneskes behagelige sikkerhed, pludselig forsvandt. Alle velkendte ting og begivenheder forvandles til et deprimerende og frygtindgydende mysterium. På samme måde ville et menneske føle det, hvis det efter en drømmeløs søvn vågnede og opdagede, at det havde sovet ved siden af en dødsensfarlig slange uden at vide, hvor tæt den var på, og at det havde været lykkelig i sin uvidenhed.

Artikel-Livets-vej-van-der-Leeuw
Download-fil: LIVETS VEJ - J.J. van der Leeuw


Artikel-Livets-vej-van-der-Leeuw
Læsefil med vendbare sider: LIVETS VEJ