Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

LIVETS VEJ
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Livets-vej

LIVETS VEJ (8 af 12)


Det er muligt at skabe en intellektuel livsfilosofi, men reelt er der tale om dødt hjernespind. Først når filosofien er integreret i bevidstheden som erfaring, bliver den levende.

LIVETS VEJ (8 af 12)

Livets mysterium

 

Livets-vej-10-van-der-LeeuwLivets mysterium er ikke et problem, der skal løses – det er en realitet der skal opleves. Pas på det menneske, der påstår, at det har løst livets problem, og som forklarer livets indviklede karakter og med dræbende logik opbygger et system, hvor alle tilværelsens faktorer er sorteret og lagt i skuffer. Det vil være et menneske, der fældes af sin egen påstand. Barnet, der ser underet i verden omkring sig, og som leger med muslingeskallerne på stranden, er udtryk for entusiastisk spænding og begejstret fornøjelse. Det er nærmere den guddommelige sandhed end den intellektuelle, som frarøver verden dens mysterium, og er stolt over at beskrive dens anatomi i skånselsløs dissektion.

I en periode er det måske en tilfredsstillelse for mennesket under udvikling at vide, at solnedgangens farvepragt ikke er andet end lysstrålernes brydning i atmosfærens vanddamp. Men på et eller andet tidspunkt vil mennesket indse, at det bare har forklaret metoden, men at det overhovedet ikke har berørt mysteriet. Efter at have overvundet ungdommens sikkerhed, hvor mennesket aldrig tvivlede på sig selv, vender det ”vågne” menneske tilbage til barndommens undren og ser en ny verden. Og efterhånden som årene går, uddyber verden sit mysterium og sin skønhed, som aldrig udtømmes eller forklares.

 

Livets-vej-11-van-der-Leeuw

 

Mange systemer gør krav på at forklare livet. De er modsigende i deres forudsætninger og derfor også i deres konklusioner. De er måske dygtigt udformet, de passer måske i alle detaljer, men de får aldrig fat i selve livet. Hvis det var muligt at rumme livet i et system, ville det ikke længere være liv men død. Livet er altid i bevægelse, altid i forandring – og alligevel evigt i sin basale virkelighed. Ønsket om at gribe og fastholde livet, at se det som døde sommerfugle på nåle i en glasmontre, kan aldrig opfyldes. Menneskets teologiske og filosofiske systemer – ja selv naturvidenskaben – er ikke andet end øjebliksbilleder af en hurtig bevægelse. De giver måske et glimt af bevægelsen i et fastfrosset øjeblik, men selve bevægelsen kan systemerne aldrig rumme. Og alligevel – selv om forsøget på at løse livets problem og forklare det logisk er dømt til at mislykkes – er længslen efter at forstå mere, at kende meningen og hensigten med mennesket, menneskeheden og livet i sig selv er så uimodståelig, at tanken om nederlag aldrig kan holde den tilbage.

Trangen efter sandhed er hellig. Ligesom vand, der forsøger at afslibe sin overflade, presser den hele tiden på, indtil hensigten er opfyldt og målet er nået. Et begær, der er så fundamentalt, kan umuligt eksistere for bare at blive frustreret. Selve eksistensen af begæret efter sandhed er et løfte om dets opfyldelse og en garanti for succes. Grundinstinkter tager aldrig helt fejl. Hvis ikke det var meningen, at mennesket skulle kende sandheden, ville begæret efter sandheden ikke være så brændende – som en uro i hjertet – som ørnen, der bliver ved med at spise Prometeus’ lever, selv om den konstant vokser ud igen.

Artikel-Livets-vej-van-der-Leeuw
Download-fil: LIVETS VEJ - J.J. van der Leeuw


Artikel-Livets-vej-van-der-Leeuw
Læsefil med vendbare sider: LIVETS VEJ