Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

HYPOFYSEN & PINEALKIRTLEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Hypofysen-og-pinealkirtlen-Wedgwood

HYPOFYSEN & PINEALKIRTLEN (6 af 11)


Metafysisk har de to kirtler stor betydning. Hypofysen er organ for clairvoyance, og pinealkirtlen er organ for tankeopfattelse og intuitiv oplysning.

HYPOFYSEN & PINEALKIRTLEN (6 af 11)

Endokrine kirtler

 

Efter det indledende overblik over emnet er det hensigten at give en kort beskrivelse af nogle af de opdagelser, som naturvidenskabens forskere har gjort. Hypofysen og pinealkirtlen kategoriseres som endokrine kirtler. Kirtlerne varierer i bygning og funktion. De fleste er forsynet med kanaler, som væsker strømmer igennem. Eksempelvis kan man nævne de kanaler, som udskiller mælk, sved, spyt, tårer osv. Tårer består af saltvand, der udledes af blodet. Tårekirtlernes normale funktion består i at holde øjnenes overflade fugtig. Spyt udskilles af spytkirtlerne, og det sætter fordøjelsesprocessen i gang. Uden spyt ville munden og tungen være tør. Men der er en anden gruppe af kirtler, der er kendt under betegnelsen endokrine eller kanalløse. De har ingen kanaler, for de skaber indre afsondringer, som føres med af blodstrømmen. De endokrine kirtler udfører forskellige vigtige funktioner i det fysiske legeme.

Ordet ”endokrine” stammer fra det græske ”endo”, der betyder ”indre” eller ”indeni”, og ”krino”, der betyder ”særskilt”. De kemiske afsondringer kalder man ”hormoner”. Hormon stammer fra ”hormao”, som betyder ”stimulere” og ”sætter i gang”. Hormoner afsondres også i nogle af de kanaler, der forsynes af kirtler. Men her i det korte overblik fokuseres der på nogle af de endokrine kirtler.

 

Hypofysen-og-pinealkirtlen-10

Planche - Hypofysen-&-pinealkirtlen

Planchen kan forstørres ved at klikke på linket herover

 

Udskilningerne afslører et overraskende system af indre kontrol og administration i det fysiske legeme. Som eksempel kan man sammenligne med den proces, der sker, når en kat reagerer, hvis den ser en hund. Enhver ved, hvordan katten skyder ryg, udspiler poterne, og hvordan hårene rejser sig på kattens ryg. Forklaringen er normalt, at katten bevidst forsøger at gøre sig større, for at få hunden til at tænke sig om to gange, inden den angriber. Men hunden er som regel optaget af noget helt andet. Det, der i virkeligheden foregår, er, at et følelsesmæssigt uvejr farer gennem kroppen og nerverne, og stimulerer de adrenalinkirtler, der befinder sig foran hver nyre. Et hormon, der kaldes adrenalin, løber gennem blodstrømmen, og en sideeffekt af den automatiske reaktion er bevægelse i nogle små muskler, og det medfører, at hårene rejser sig – eller som man siger – ”at der rejses børster”. Under normale forhold kan der ikke registreres adrenalin i blodstrømmen. Den samme proces foregår hos mennesket.

Hos mennesket findes de to kirtler over nyrerne, og derfor er de kendt under betegnelsen ”binyrerne”. I kølvandet på adrenalinstrømmen sker der en hel række automatiske reaktioner i legemet. Åndedrættet bliver dybere via lungemusklernes bevægelse og udvidelsen af luftvejene. Hjertet banker hurtigere og stærkere for at få blodtrykket til at stige. Blodkarrene i musklerne åbner sig mere. Øjets pupiller udvides. Fordøjelsen og en del andre funktioner går i stå, for det blod, der bruges til funktionerne, skal nu bruges andre steder. Fra leveren går der mere kulhydrat (glykogen)[1] over i blodet, for det er et brændsel, der bruges som føde for musklerne, nervecellerne og andre væv. Og som sideeffekt rejser hårene sig, og huden bliver blegere.

I det følgende stammer flere oplysninger fra forskellig faglitteratur.[2]

 

 

_________________________________

[1] Glykogen er dyrenes modstykke til planternes stivelse. Det er et kulhydrat, som kemisk set er et polysakkarid, og det består af forgrenede kæder af glukoseenheder.

[2] Særlig anerkendelse skyldes: The Tides of Life: The Endocrine Glands in Bodily Adjustment (de endokrine kirtler i legemlig tilpasningsevne) af dr. R.G. Hoskins, director of neuro-endocrine research in Harward Medical School.

_________________________________

Artikel-Hypofysen-og-pinealkirtlen-Wedgwood
Download-fil: HYPOFYSEN & PINEALKIRTLEN - J.I. Wedgwood m.fl.


Artikel-Hypofysen-og-pinealkirtlen-Wedgwood
Læsefil med vendbare sider: HYPOFYSEN & PINEALKIRTLEN