Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Pæleslagning-Bredo-Berntsen

PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING (11 af 18)


Egyptens geometriske konstruktionssystem varetages af to guder og en gudinde - Tehuti, Khnum og Seshat.

PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING (11 af 18)

Konstruktionssystem

 

Pæleslagning-20-Bredo-Berntsen

 

Det geometriske konstruktionssystem

 

Det tidligere nævnte dokument fra Khufus tid, der blev benyttet ved genopbygningen af Hathor-templet i Dendara, kan åbenbart ikke have været en tempelplan. Da dokumentet øjensynlig blev anvendt som forbillede ved udførelsen af snoreudspændingsceremonien, hvor − ifølge teksterne − kongen optræder som "hunu", (snoreudspænder) må det have indeholdt visse geometriske forskrifter for udstikningen af templet, som kongen skulle efterleve. Det kan sandsynligvis ikke have været et andet konstruktionsprincip end trianguleringen, som jo netop var det princip snoreudspænderne brugte i deres arbejde som landmålere. Men dette princip leder direkte til tolvkantkonstruktionen, når den bruges i den hensigt, som tempelteksterne omtaler.

Pæleslagning-21-Bredo-BerntsenMan ved, at de gamle egyptere var velbevandret i geometri og dens praktiske anvendelse ved landmåling. Snoreudpændernes fremgangsmåde, trianguleringen og dens videre udvikling var ingen hemmelighed. Den var bl.a. kendt og anvendt af Heron fra Alexandria (ca. 100 år f.Kr.), som ifølge Moritz Cantor netop benyttede sig af denne fremgangsmåde i sin dioptrik.[1] Og Demokritos fra Abdera (ca. 400 år f.Kr.) (billedet tv.) roser sig af at være så dygtig i denne kunst, at han fuldt ud kan måle sig med de egyptiske harpedonapter.

Nøglen til systemet

Hemmelighederne ved tempelkonceptet ligger altså ikke i selve det geometriske princip, men i dets specielle anvendelse som nøgle til et eller andet geometrisk system, der symboliserer tempelbygningens analogi med kosmos, og dette system må have været sådan, at man ved dets hjælp kunne opstille forskellige tempelplaner med samme symbolske udtryk. Man finder nemlig ikke to templer i Egypten − lige så lidt som i Grækenland eller andre steder − der har samme grundplan.

Benediktinermunken i Emmaus i Prag, Odilo Wolff, har i sit værk Tempelmasse (Wien 1912), påvist sekskantkonstruktionen som bærende koncept for hellige bygninger fra oldtiden. Han har også været opmærksom på den egyptiske ceremoni, der her behandles, og på Karnak-relieffet uden at have opdaget dettes mærkelige indhold.

 

 

_________________________________

[1] Læren om lysets brydning.

_________________________________

Artikel-Pæleslagning-Bredo-Berntsen
Download-fil: PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING - Bredo H. Berntsen


Artikel-Pæleslagning-Bredo-Berntsen
Læsefil med vendbare sider: PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING