Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Pæleslagning-Bredo-Berntsen

PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING (16 af 18)


Egyptens geometriske konstruktionssystem varetages af to guder og en gudinde - Tehuti, Khnum og Seshat.

PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING (16 af 18)

Ceremoniens udførelse

 

Pæleslagning-29-Bredo-Berntsen

 

Den dag da templet skulle anlægges − eller genopbygningen af et forfaldent tempel skulle påbegyndes − var der stor fest. Folket forsamlede sig omkring det hellige område. Det gamle dokument fra Khufus tid (som tilsyneladende er en kopi af et endnu ældre dokument) blev sandsynligvis båret ind på tempelpladsen som forbillede for den hellige handling. I nogen afstand var "Tehutis timeur" − et vandur − opstillet på tempelpladsen, og det blev betjent af en tempeltjener eller af en af præsterne.

På den bestemte dag i året, i samme øjeblik som Solen går ned i vest fulgt af punktet Y (punktet Akh) i Sahu, står punktet X (punktet Akh) i Masxet i kulmination. På denne dag træder kongen i "Khnums time", kl. 11:00-12:00 (svarende til kl. 17:00-18:00) ind på tempelpladsen. Han er som "den øverste af præsterne" iført den kongelig-præstelige festdragt og bærer, som hersker over det sydlige rige (Øvre-Egypten), den hvide krone. I den ene hånd holder han en pæl, i den anden en gylden kølle. Over armen bærer han en sammenbundet snor. Sammen med ham følger en præstinde som hans medhjælper ved den hellige handling.

De rituelle slag

Når klokken nærmer sig 12:00 (18), sætter han pælen i jorden på det sted, der er bestemt som templets midtpunkt (se planche IV, fig. 2, punkt a) og slår med den gyldne kølle pælen ned med "de rituelle slag", sandsynligvis to lettere og derpå et hårdere slag. I dette øjeblik repræsenterer han visdomsguden Tehuti, "som har bestemt planen", "udført beregningen", og efter hvem den hellige tempel-alen kaldes "Tehutis alen". Han skal nu som "hunu" (harpedonapt, snorespænder, geometer) "gentage kundskaben" og grundlægge helligdommen, sådan som det står i de gamle skrifter, at fædrene har gjort i umindelige tider.

Snoreudspænding

Derpå lægger han den sammenbundne snor om pælen, sætter en anden pæl, som rækkes ham af præstinden, ind i snoren, og strækker den, så den bliver stram, mens præstinden støtter den første pæl. På terrænet tegner han nu ved hjælp af snoren og pælene (som en passer) en cirkel, symbolet på kosmos som generelt begreb.

Nu stiller han sig i syd i forhold til den nedrammede pæl, vender sit blik mod nord og holder den anden pæl i linje med den første og punktet X (= Akh) i Masxet. I samme øjeblik, som præsten, der passer tiden ved vanduret, råber: "Klokken er tolv", slår kongen pæl nr. 2 i jorden i punkt d, planche IV, fig. 2) med de rituelle slag. Denne pæl, som han slår i "Khnum anch", det vil sige i "Khnums time", slår han som stedfortræder for den anden guddom, skaberguden Khnum, verdensformeren "hvis hænder er stærke". Disse to pæle erstattes nu af to mindre pæle, idet de to store skal bruges ved den fortsatte konstruktion.

De tre guddomme

Kongen og præstinden foretager nu i fællesskab den omtalte tolvkantkonstruktion, hvorefter præstinden, som stedfortræder for den tredje guddom, gudinden Seshat, slår den tredje pæl i jorden (i punkt o, planche IV, fig. 2) med de rituelle slag. De tre pæle, som nu er rammet ned i jorden, angiver templets midtpunkt og de to hovedakser. Samtidig får de tre pæle symbolsk betydning som repræsentanter for de tre guddomme.

Artikel-Pæleslagning-Bredo-Berntsen
Download-fil: PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING - Bredo H. Berntsen


Artikel-Pæleslagning-Bredo-Berntsen
Læsefil med vendbare sider: PÆLESLAGNING & SNOREUDSPÆNDING