Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MØRKET - I NYT LYS
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang

MØRKET - I NYT LYS (12 af 12)


I skabelsens processer repræsenterer mørket og den usynlige ånd det aktive aspekt, mens lyset og dagen er det passive aspekt – dvs. det substantielle eller formmæssige aspekt.

MØRKET - I NYT LYS (12 af 12)

Andre kilder

 

Mørket-i-nyt-lys-15-Erik-Ansvang

 

Rosenkreuzerne

”Mørket iklædte sig lys for at gøre sig synligt”. Iflg. rosenkreuzernes lære, er lys og mørke i sig selv ét, for det er kun menneskets tænkeevne, der skelner imellem dem. I Østens esoteriske lære er mørket den eneste sande virkelighed, for mørket er grundlaget for og oprindelsen til lyset. Uden mørket kunne lyset aldrig manifestere sig eller eksistere. Lyset er stof, og mørket er ren ånd.

 

Mørket-i-nyt-lys-16-Erik-Ansvang

Yggdrasil

 

Den oldnordiske mytologi

I den oldnordiske mytologi siges noget tilsvarende. Først herskede mørket overalt i rummet, for de skabende kræfter, Aserne, var endnu ikke kommet til syne. Træet Yggdrasil, der symboliserer tidens og livets Univers, var endnu ikke vokset op, og der var heller intet Valhal − heltenes hal. De nordiske sagn om skabelsen af Jorden og verden begynder, da tiden blev skabt. Alt, hvad der gik forud, er ”mørke” – vel at mærke det mørke, der er alle tings årsag, og i det mørke opholder Alfaderen sig.

 

Mørket-i-nyt-lys-17-Erik-Ansvang

 

Kaldæerne

”Det ene, universelle lys, der for mennesket er mørke, er evigt eksisterende”, står der i den kaldæiske Tallenes Bog. Fra mørket udgår periodisk den energi, som afspejler sig i dybet eller i kaos, der skjuler de fremtidige verdener, og når energien først er aktiveret, vækker og befrugter den de latente kræfter, som altid er til stede i mørket, som dets evige muligheder.

 

Mørket-i-nyt-lys-18-Erik-Ansvang

 Osiris og Seth

 

Egypterne

For de gamle egyptere − og for nutidens esoterikere − er dualisme en illusion. Udgangspunktet er alle tings enhed. Lys og mørke opleves som adskilte ting, men de er hinandens forudsætning, men samtidig udgør de en ubrydelig enhed. Uden mørke var der intet lys. Uden Seth[1] var der ingen Osiris.[2] Derfor var Osiris og Seth brødre. Men alle modsætninger har et tredje aspekt – syntesen eller enheden. Det Absolutte Lys.

Dzyan stanzer oplyser, at ”mørket er det grænseløse eller uerkendelige – Adi-Nidana Svabhavat”. Det er 3. Logos’ nedstigningspunkt, der kan betegnes som mørke og som er uerkendeligt, for det er mørke i relation til menneskets intellekt, og alligevel er det begyndelsen til erkendelse af alle de hierarkier, der strømmer ud fra kilden og punktet.

 

Mørket-i-nyt-lys-19-Erik-Ansvang

 

 

 

 

_________________________________

[1] Seth er en oldegyptisk gud for modstand og uorden, og som symboliserer lysets skygge.

[2] Osiris er de oldegyptisk gud, der hersker i det hinsides og symboliserer lyset.

_________________________________

Artikel-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang
Download-fil: MØRKET - I NIT LYS - Erik Ansvang


Artikel-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MØRKET - I NIT LYS