Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MØRKET - I NYT LYS
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang

MØRKET - I NYT LYS (5 af 12)


I skabelsens processer repræsenterer mørket og den usynlige ånd det aktive aspekt, mens lyset og dagen er det passive aspekt – dvs. det substantielle eller formmæssige aspekt.

MØRKET - I NYT LYS (5 af 12)

Det, der ikke kan opfattes,

ligger i mørke

 

Iflg. Hesiod[1] er det Chaos, der skaber Erebos og Nyx – mørket og natten, og foreningen af de to – under påvirkning af Eros – skaber Aither og dagen. Og igen er det mørket, der på mystisk vis går forud for lyset. Ligesom de gamle egyptere mente grækerne, at det er mørket, der skaber lyset. Legenden afslører, at det, der kaldes lys, er et fænomen – en manifestation – noget, der er skabt. Lys er ganske vist sublimt, men det er skabt fra en dybere kilde, og derfor bliver mørket symbol på ur-essensen af den kosmiske ånd og bevidsthed. Det, der ligger uden for rækkevidde af menneskets åndelige forestillingsevne, befinder sig i bevidsthedsmæssigt mørke. Men i virkeligheden er mørket identisk med Absolut Lys, og alle manifesterede verdener og genstande er derfor lysets skygge. Det medfører, at Erebos på en måde er et paradoks, for kosmisk set er det mørke, der tales om, identisk med lyset fra den kosmiske ånd, der befinder sig langt ud over menneskets fatteevne. Fordi mørkets natur er absolut lys, bliver mørke betragtet som en passende allegorisk fremstilling af den tilstand, som Universet befinder sig i under pralaya − den kosmiske hvileperiode − som periodisk opstår i et tidsrum, hvor der er absolut hvile eller ikke-væren, for sådan fortolkes det af menneskets begrænsede opfattelsesevne.

 

Mørket-i-nyt-lys-07-Erik-Ansvang

 

For et menneskes intellekt repræsenterer Erebos mørke, fordi selv menneskets intellektuelle lys er en sekundær afspejling af det kosmiske mørke, for ligesom den sorte farve, der absorberer næsten alt lys, er mørke på en måde et paradoks, for kosmisk set er det mørke, der tales om, identisk med lyset fra den kosmiske ånd. Intellektet er i virkeligheden en skygge af det kosmiske mørke. Derfor symboliserede grækerne mørke og nat med lyset af den kosmiske ånd i forbindelse med urstoffet, som kaldes natten, og som fødte den kosmisk æter og dagen. Men betegnelsen Erebos blev desuden overført til underverdenen, fordi åndens totale udstrækning når helt ned til de laveste områder i kosmos. Men ånden er skjult for menneskets intelligens, og derfor er den identisk med mørke.

 

 

 

_________________________________

[1] Hesiod eller Hesiodos var græsk digter, der levede i perioden omkring 700-650 f.Kr.

_________________________________

Artikel-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang
Download-fil: MØRKET - I NIT LYS - Erik Ansvang


Artikel-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MØRKET - I NIT LYS