Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MØRKET - I NYT LYS
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang

MØRKET - I NYT LYS (4 af 12)


I skabelsens processer repræsenterer mørket og den usynlige ånd det aktive aspekt, mens lyset og dagen er det passive aspekt – dvs. det substantielle eller formmæssige aspekt.

MØRKET - I NYT LYS (4 af 12)

Hvidt og sort – lys og mørke

 

Når en genstand opfattes som hvid, skyldes det, at den stort set reflekterer alle lysets stråler. Og når en genstand er sort, skyldes det, at den stort set absorberer alle lysets stråler. Det er et interessant mysterium, som har relation til skabelsen af Universet, for før Universet blev skabt, var der mørke.

I Det Gamle Testamente (1. Mosebog, 1,3) står der: ”Gud sagde: ’Der skal være lys’! Og der blev lys”. Med andre ord er det mørket, der avler lyset. Det samme fremgår af den græske mytologi, for her var det guderne Erebos og Nyx – mørket og natten – som i forening og under påvirkning af kærlighedens gud Eros skabte Aither og dagen.

I skabelsens efterfølgende processer repræsenterede mørket og den usynlige ånd derfor det aktive aspekt, mens lyset og dagen var det passive aspekt – dvs. det substantielle eller formmæssige aspekt. Det er årsagen til, at de gamle egyptere sagde, at:

 

”Mørket er større end lyset,

for mørket kom før lyset”.

 

 

Mørket-i-nyt-lys-05-Erik-Ansvang

 

Guden Ra var de gamle egypteres symbol på Solen eller livslyset, og skaberguden Khnum blev bl.a. kaldt Khnum-Ra, fordi han skabte lyset på grundlag af mørket.

 

Mørket-i-nyt-lys-06-Erik-Ansvang

 

Esoterisk set betyder det, at lyset dybest set er symbol på skabelsen og manifestationen, som repræsenterer en begrænsning, hvorimod mørket er symbol på den ubegrænsede guddommelige tilstand, der kaldes ”intet, som rummer alt”. Mørket er forbundet med det guddommelige eller aktive aspekt, der er årsag til skabelsen, mens lyset og skabelsen repræsenterer en virkning. I den hinduistiske filosofi svarer det aktive aspekt til Brahman, mens det passive aspekt svarer til mulaprakriti – urstoffet.

I den græske mytologi er Erebos som sagt symbol på mørket. Ordet Erebos er sandsynligvis af østerlandsk oprindelse, og det betyder ”solnedgang” eller ”vest”. ”Ereb” på hebræisk og fønikisk betyder ”aften”. På assyrisk betyder ordet at ”gå ned” med henvisning til Solen. Erebos er søn af Chaos, og hans søskende er Nyx, Gaia, Tartaros og Eros. Nyx symboliserer natten, og ligesom Erebos er Nyx udgået fra Chaos. Erebos og Nyx blev betragtet som et gudepar, og i nogle versioner undfangede de Aither, som er symbol på dagen. Med andre ord er det mørket, der er grundlaget for lyset.

Artikel-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang
Download-fil: MØRKET - I NIT LYS - Erik Ansvang


Artikel-Mørket-i-nyt-lys-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MØRKET - I NIT LYS