Sjælens ”smagssans”

Skelneevnen er udtryk for sjælens ”smagssans” på mentalplanet − eller sagt på en anden måde − skelneevnen er tankesindets evne til at ”smage” forskel på positivt og negativt. Smagssansen er en underafdeling af følesansen, der giver indsigt via berøring og føling. Ved hjælp af berøring (f.eks. via tungen og forskellige former for mad) eller via tankesindet, bevidstheden og forskellige former for udstråling, skabes der viden om den kvalitet, som en form udstråler, og som er et udtryk for sjælen i formen. Når man vurderer, om en frugt smager godt, så vurderer man frugtens kvalitative aspekt. Det samme er tilfældet, når man skal vurdere en tanke, en udtalelse eller en holdning. Her bruger man bare tankesindets ”smagssans”.
Uanset om man taler om et mineral, en plante, et dyr eller et menneske, så rummer de alle et kvalitativt aspekt, der kommer til udtryk via farve, udseende, smag, lugt, astral og mental udstråling. Mennesket udvikler skelneevne via kontakt og berøring med de kvalitative aspekter, og dermed bliver det muligt at skelne mellem de mange forskellige former for kvalitative udtryk, der findes på de syv eksistensplaner. Der findes ikke to mennesker, der er ens. Alle har forskellige særpræg, som er den individuelle sjæls særlige kendetegn, når den er i inkarnation.
|