Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

SKABENDE MEDITATION FOR DEN NYE TIDSALDER - 5:6
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Skabende-meditation-Fjerde-år

SKABENDE MEDITATION FOR DEN NYE TIDSALDER - 5:6 (9 af 15)


Fjerde år - Instruktion 5 - 21. august-20. oktober - Instruktion og vejledning i skabende meditation.

SKABENDE MEDITATION FOR DEN NYE TIDSALDER - 5:6 (9 af 15)

Blændværk vedr. kritik

 

En af tankesindets tendenser, der er særlig skadelig, hvis den ikke er afbalanceret med forståelse og skelneevne, er kritik. Det er et af de mest udbredte blændværk, som næsten alle har tilbøjelighed til − men især intellektuelle mennesker.

Kritik er så udbredt, fordi det tilfredsstiller flere basale tendenser. En af dem er egoisme. At gøre opmærksom på andres mangler og svagheder giver en behagelig mereværdsfølelse, der stimulerer forfængeligheden. Desuden giver kritik direkte afløb for aggressive energier. Det er en dejlig fornemmelse at få en nem og sikker sejr, når "fjenden" ikke er til stede. Desuden sker det ofte under den illusion, at det ikke skader og nogle gange endda opleves som en pligt.

Kritik er skadelig

Men kritik er ikke ufarlig. Kritik skaber to modsatrettede reaktioner. Hos nogle mennesker har den en stærk nedbrydende virkning, der skaber mindreværdsfølelse, der hæmmer og virker lammende. Det sker desværre ofte, når kritikken kommer fra forældre eller en lærer. Andre reagerer anderledes. De viser oprørsk og fjendtlig adfærd, der udløser mere kritik, og derved skabes der et skadeligt kredsløb med misforståelser og konflikter.

Kritik har desuden en anden uheldig virkning. Kritik skader det menneske, der kritiserer. Det skaber en barriere for sig selv og forhindrer positive relationer til andre. Det gør det vanskeligt at udtrykke positive følelser og udelukker en konstruktiv holdning. Det resulterer i en giftig og negativ indstilling, og det kritiske menneske får tendens til at reagere psykosomatisk. Og det resulterer igen i dårligt fysisk helbred.

Storhed og svaghed

En kritisk holdning skaber ofte modstand ikke alene mod mennesker, men også mod omstændigheder og selve livet. Mennesker, der tror på Gud, kritiserer ofte det højeste væsen, fordi der findes så mange onder og uretfærdigheder i verden.

En ekstrem form for kritik er at "nedgøre" succes og kompetente mennesker ved at forsøge at afsløre deres svagheder. Mange føler, at andres dygtighed virker ydmygende på dem selv. Denne form for kritik er et blændværk. Man kritiserer mennesker, og prøver at få dem ned på eget niveau. Alle har svagheder, men mange har vist storhed på trods af mangler og svagheder. F.eks. påvirkede Mozarts følelsesmæssige umodenhed og Wagners ambition og egoisme ikke den høje kvalitet i deres kompositioner.

Man skal skelne mellem kritik og skelneevne. At lade være med at kritisere betyder ikke, at man lukker øjnene for andres utilstrækkeligheder. Man er stadig i stand til at se fejl og ulovligheder. Det, der adskiller skelneevne fra kritik, er den holdning, man indtager. De, der kritiserer generelt, gør det med selvtilfredshed og en mereværdsfølelse, men de, der anvender visdom i skelneevne, glæder sig ikke over at iagttage de ufuldkommenheder, de møder.

Artikel-Skabende-meditation-04-05-Meditation-og-instruktion
Download-fil: SKABENDE GRUPPEMEDITATION FOR DEN NYE TIDSALDER 5:6


Artikel-Skabende-meditation-04-05-Meditation-og-instruktion
Læsefil med vendbare sider: SKABENDE GRUPPEMEDITATION FOR DEN NYE TIDSALDER 5:6