Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

BEVIDSTHEDSRUMMET IMELLEM
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Bevidsthedsrummet-imellem

BEVIDSTHEDSRUMMET IMELLEM (4 af 13)


Nogle gange kan man få så travlt med at fokusere på alt det, der sker i den ydre verden, at man glemmer menneskets kilde til væren, styrke og potentialer.

BEVIDSTHEDSRUMMET IMELLEM (4 af 13)

Bevidsthedens rum

 

Bevidsthedsrummet-imellem-06

 

For at vende tilbage til emnet kunst, så er begrebet med det negative rum i et kunstværk noget, som japanerne kalder ”ma”. ”Ma” refererer til mellemrummet, rummet imellem, pausen eller intervallet mellem to dele af en struktur. Ordet ”ma” antyder bevidsthedens rum − men ”ma” er ikke rum. ”Ma” er noget, der finder sted i forestillingsevnen, når den oplever det rum, hvor der er bevægelsesfrihed mellem forskellige elementer. ”Ma” er det erfaringsmæssige rum – det, der sker i pauserne eller intervallerne, og som giver form til helheden. Der findes faktisk ikke et sammenligneligt ord i den vestlige verden, eller et begreb, der dækker den form for sensitivitet, og det er en mangel, der klart antyder, at Vestens tankesind har fået en materialistisk drejning. Desuden har den materialistiske verden en tendens til at overse det indre livs værdi og virkelighed – dvs. at intervallet eller rummet imellem ignoreres. Derfor taler forfatteren Alan Fletcher[1] om vigtigheden af at forstå rummet som stof.

Japanernes idé om ”ma”, svarer til det kinesiske begreb ”wu wei”. ”Wu Wei” er et vigtigt begreb i taoisme, og bogstaveligt oversat betyder det ”uden handling” eller ”ubesværet handling”. En ubesværet handling er en handling, der udføres i fuldstændig harmoni. Med fuldstændig harmoni, menes der ikke kun i forhold til omgivelserne, men i fuldstændig harmoni mellem personligheden og sjælen. Ubesværet handling flyder fra kilden, og derfor er den uskadelig, naturlig, autentisk og afbalanceret. For esoterikeren betyder det, at man handler i overensstemmelse med sjælen − eller man handler i overensstemmelse med den dynamiske, udstrålende sjælsinspirerede personlighed.

 

Bevidsthedsrummet-imellem-07

Wu wei

 

”Wu wei” er læren om, at menneskets handlinger bør være ligesom planeterne i deres baner − eller de kan sammenlignes med et træs vækst. Man skal med andre ord gøre noget uden at gøre noget. Man skal vokse ligesom træet uden at prøve at vokse. Man skal bare gøre det, der er i menneskets natur. ”Wu wei” er den kinesiske idé om oplysning, hvor den ubesværede handling flyder fra kilden, på samme måde som Ganesh havde evnen til at overvinde alle forhindringer.

 

 

_________________________________

[1] Alan Fletcher: The Art of Looking Sideways

_________________________________

Artikel-Bevidsthedsrummet-IMELLEM-Allison-First
Download-fil: BEVIDSTHEDSRUMMET IMELLEM - Allison First


Artikel-Bevidsthedsrummet-IMELLEM-Allison-First
Læsefil med vendbare sider: BEVIDSTHEDSRUMMET IMELLEM