DEN OFFENTLIGE SEKTOR
Den offentlige sektor er en væsentlig magtfaktor i Danmark, og skal derfor med i vurderingen af, om impulserne til Den Nye Tidsalder vil komme herfra. Den offentlige sektor er stor, for Danmark er et gennemkontrolleret samfund. Det diskuteres meget, om den offentlige sektor skal vokse eller beskæres. Her er det ikke hensigten at blande sig i denne debat, men det er værd at vide, at antallet af offentligt ansatte er steget fra 235.000 i 1960 til ca. 800.000 i dag. Den offentlige sektor udgør 30% af arbejdsstyrken mod ca. 17% i andre EU-lande.
Men den offentlige sektor har den fordel, at den kan gennemføre aktiviteter, som ikke nødvendigvis er baseret på de almindelige markedsøkonomiske principper. Den offentlige sektor kan altså udføre opgaver, som ikke kan løses tilfredsstillende af private virksomheder, fordi den fungerer uafhængigt af virksomhedernes cost-benefit strategier.
Stærk afhængighed af det politiske system
Den offentlige sektor er imidlertid stærkt afhængig af det politiske system. Den offentlige sektor er jo formelt politisk styret. Den offentlige sektors handlekraft er derfor nedsat på grund af den generelle svækkelse af det politiske system. Desuden er der svage bånd mellem den offentlige sektors aktivitet og det øvrige samfund. Borgerne har stærkt begrænset indflydelse på aktiviteterne i det offentlige.
Konklusion:
- Det er helt usandsynligt, at impulserne til Den Nye Tidsalder udspringer af aktiviteterne i den offentlige sektor.
- Den offentlige sektor er alt for stor og alt for vanskelig at styre og administrere til en samlet indsats.
- Borgerne har stort set ingen indflydelse på denne sektor, som engang udelukkende havde en servicefunktion over for borgerne, mens den i dag har en udpræget kontrolfunktion, der skaber afstand til borgerne.
|