Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DEN HEMMELIGE RELIGION
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-DEN-HEMMELIGE-RELIGION-Ove-von-Spaeth

DEN HEMMELIGE RELIGION (97 af 170)


Hvad betød talen fra den brændende tornebusk? Hvad er Guldkalvens kult? Har stjernelæren præget Bibelen? Er der spor fra mysteriekult i Moses religion?

DEN HEMMELIGE RELIGION (97 af 170)

Arken - Himmelskibet

 

Indviede på et særligt trin fik i kulterne en titel, "bygmester", også kaldet "tømmermanden" - en betegnelse allerede for Enkidu i den sumeriske myte om Gilgamesh. Tømmermanden tænktes også som den formelle far (Josef) til Jesus, idet Jesus var "den anden Adam". Jf. menneskesønnen på hebraisk er ben Adam, 'Adams søn' (men ikke på aramaisk: bar nasha). Adam ansås mytologisk som "den første tømmermand", der tildanner (og måske kan "overvinde") Verdenstræet, Verdensaksen - jf. også Johannes Døbers ord:

"… øksen ligger ved træets rod …".

Det økseformede stjernebillede Orion ses ved Verdenstræets rod på himlen. På himlen findes desuden "stalden med oksen og æslet samt Jesus-barnet på stråene i krybben", idet der ved stjernebilledet Æslets hoved findes stjernen Praesaepe, græsk for 'Krybben'. Den stjerne hedder Nangaru, 'Tømmermanden' ("bygmesteren") på babylonisk, det sprog der dengang brugtes "internationalt" til astronomiens termer.

Selve Bethlehem-stjernen observeredes af "hyrderne på marken" ("hyrde" var også en indvielsestitel). Begivenheden synes at være foregået i den anden Bethlehem-by, der ligger blot 8 km fra Nazareth. Hyrderne ventede nærved i byen Nain, dvs. 'marken', der også var navn for stjernebilledet Pegasus' firkantform (babylonisk og hettitisk iku, 'markfelt') tæt ved Bethlehemstjernen, Andromedagalaksen (M-31) i øst.

Når de østerlandske indviede astrologiske magikere - de tre vismænd, der "havde set (Bethlehem)stjernen i øst" - efter at være nået frem fik første glimt af Jesus-barnet placeret på stråene i krybben, kunne det i sig selv virke som indvielsessymbolik.

Det egyptiske sst3 (seshta) betød flere ting, bl.a. 'mysterie', 'hemmelig viden' og 'kornsort', 'et lig' og (senere) 'kiste' - i Erman & Grapow's "Wörterbuch …" (4, 1930, s. 298-300): Det kunne associere til akset i kisten og Osiris' lig. (Jf. kong Skjold lå på et neg oven på en økse i skibet).

Ifølge det Nye Testamente sejlede Paulus til Rom med et skib med en last korn, men skibet havarerede (jf. nærv. kap. 22). Han måtte skifte skib: Systemskiftet fra jødedom til kristendom - et nyt skib/ark med korn (kulternes aks). Skibets symbolik brugtes senere meget hos kirken.

Artikel-DEN-HEMMELIGE-RELIGION-Ove-von-Spaeth
Download-fil: DEN HEMMELIGE RELIGION - Ove von Spaeth