Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DEN HEMMELIGE RELIGION
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-DEN-HEMMELIGE-RELIGION-Ove-von-Spaeth

DEN HEMMELIGE RELIGION (36 af 170)


Hvad betød talen fra den brændende tornebusk? Hvad er Guldkalvens kult? Har stjernelæren præget Bibelen? Er der spor fra mysteriekult i Moses religion?

DEN HEMMELIGE RELIGION (36 af 170)

Kosmologiske træk

 

Egypternes hellige tyr Apis var skaberguden Ptah's herold, en særlig kanal til det jordiske. Præster tog derfor varsler af Apis' bevægelser for at forudsige fremtiden, f.eks. ud fra hvilken af to båse den gik ind i; eller Apis kunne sende orakeldrømme til den, der sov i Apis' tempel.

Okse- eller tyrekulter var ikke altid specielt frugtbarhedskultiske - hvilket forskerne ellers tidligt foreslog - og var heller ikke udtryk for "materialisme". Det begreb er langt senere i historien tillagt misvisende symbolik som "dansen om guldkalven". En dum kliche. Hverken i beretningen eller i resten af Bibelen antydes det ringeste i den retning!

Men forholdet er modsat, idet israelitterne frivilligt afgav deres, i Egypten erobrede eller stjålne, guldsmykker til at støbe Guldkalven af. Senere i Bibelen symboliserer den "frafald" fra den rette lære.

Derimod vil alle de himmelske forhold - Himmelkoen, Tyrens stjerner, Ekliptikas okseplovfure, "skriften på himlen" (stjernetydning) og også skriften til lydmagien, samt alkymi - findes i en oprindelig kosmisk lære for denne kult: Det drejede sig ikke om selve tyren, men om den himmelmystik, den repræsenterede. Ofring af okser og tyre kan derfor også have været idéen om at styrke "forbindelsen til himlen". Men når den bag vedliggende filosofi glemtes, degenererede kulten. Alt dette kan give baggrund for forståelse af Hekataios af Abderas udtalelse:

-"… Moses tilbeder/ærer himlen som gud …".

Sammenfattende vil det fremgå, at israelitternes Guldkalv-dyrkelse på Sinai rummede mere under overfladen. Adskillige gange hentyder oldtidens forfattere til, at Moses stjal "visdomsguldet" fra egypterne - det højere egyptiske præsteskabs mysteriekulters monopol på særlige former for viden var hermed brudt. Den sammenhæng indikerer en udvidet baggrund for Bibelens episode med Guldkalven, hvis kultiske festival blev afbrudt af Moses' tilbagekomst. Det kunne netop være sket, fordi en hemmelig viden blev profaneret ved dyrkelsen.

Afvigelsen - forbundet med stjerneguder under ørkenvandringen - ses også i en hidtil gådefuld bibeltekst, profeten "Amos' Bog" (5,25-27):

-"… i ørkenen i fyrre år, … men I (israelitterne) skal bære Ke'van, jeres billeder, bort, jeres guds stjerne, som I lavede jer …".

Derfra citeres det i det Nye Testamente af apostlen Stefanos i sit resumé af Israels forhistorie, i Apostlenes Gerninger (7,40-43):

-"… (israelitterne) sagde til Ahron: 'Lav os guder der vil gå foran os'… de lavede så en (tyre)kalv … da vendte Gud sig fra dem og overgav dem til at yde himlens hær hellig tjeneste … det var guden Re(m)fans stjerne, I bar, de billeder I lavede for at tilbede dem …".

"Himlens hær" var et almindeligt udtryk for 'alle stjerner'. Og stjernen "Ke'van" (anset også som "vandrestjernen", planeten, Saturn) identificeres også som "Refans stjerne", der ifølge disse tekster var blevet afbildet og tilbedt i forbindelse med opstillingen af Guldkalven.

Moses havde forbudt gudebilleder samt stjernetilbedelse, men der skete krænkelser af dette nye kultiske grundlag, idet der tydeligvis har været optakter til at dyrke "en stjerne/gud", den syrisk-kanaanæiske guddom Refans stjerne. Med andre ord, der synes at være udfoldet en fordrejet kultisk dyrkelse, faktisk mere end at Guldkalven i sig selv - med eller uden hemmelig kultisk lære - var så specielt krænkende. Men som afvigelser måtte Moses reagere voldsomt imod dem.

På baggrund af alle fremkomne oplysninger tegner der sig et indtryk af, at Guldkalven/oksekulten yderligere kan have repræsenteret en himmelorienteret og kosmisk præget lære. Også det vil i så fald relatere til, at der i Moses' lære har eksisteret en hemmelig del, hvori indgår denne, nu ukendte, side. Heraf har kun dele af den ydre form overlevet, ofte som modsigelsesfyldte rester i den endelige bibelversion, redigeret af senere jødiske lærde, der ikke længere var indforståede.

 

Den-hemmelige-religion-13-Ove-von-Spaeth

Da Moses steg ned fra Sinai-bjerget havde han horn i panden.
Michelangelos Mosesstatue i Vatikanet.

Artikel-DEN-HEMMELIGE-RELIGION-Ove-von-Spaeth
Download-fil: DEN HEMMELIGE RELIGION - Ove von Spaeth